Heidi er en af julens helte: - Det fjerner en masse bekymringer

33-årige Heidi Jensen kæmper en stædig og frivillig kamp i Dansk Folkehjælps Aalborg-afdeling, der i år har uddelt julehjælp til 233 familier

Heidi Jensen er frivillig i Dansk Folkehjælp, der støtter enlige forsørgere på overførselsindkomst. Arkivfoto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Heidi Jensen er frivillig i Dansk Folkehjælp, der støtter enlige forsørgere på overførselsindkomst. Arkivfoto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

AALBORG:Hvad består jeres julehjælp af?

- Den består af et gavekort på 500 kroner til Rema 1000 - til julemad. Før købte vi selv maden og delte den ud, men det kan vi ikke i år på grund af corona. Derudover får hver familie et gavekort på 1.000 kroner, som kan bruges til en hjemmeside, hvor man kun kan købe børnegaver. Og endelig er der nogle privatpersoner, som i år har samlet en masse fine ting ind - blandt andet tøj og smykker - og doneret dem til os. Dem får familierne også.

Julens helte

For mange er julen lig med forventningens glæde, men for andre er den lig med bekymringer og uoverkommelige udgifter. Derfor yder mange foreninger julehjælp til økonomisk trængte familier, der har brug for en hjælpende hånd i juletiden - og for manges vedkommende er behovet i år særligt stort på grund af de økonomiske konsekvenser, som coronakrisen har ført med sig.

Men hvem er de frivillige, der står bag de gode gerninger? I december sætter NORDJYSKE fokus på fem af dem - og den femte og sidste i rækken er 33-årige Heidi Jensen, der frivilligt koordinerer julehjælpen i Aalborg for foreningen Dansk Folkehjælp, som støtter enlige forsørgere på overførselsindkomst.

Hvad er din rolle i forbindelse med julehjælpen?

- Jeg sidder i organisationsbestyrelsen på landsplan, og i Aalborg er jeg både kasserer og fungerende formand. Vi mangler frivillige, så jeg har sådan set alt med julehjælpen at gøre. Jeg søger fonde, skriver rundt til virksomheder, laver konkurrencer på facebook, udvælger de familier, der skal have hjælpen. I år har vi modtaget 603 ansøgninger, og 233 er blevet imødekommet.

- Men i år har alt været anderledes på grund af corona-situationen. Planen var, at familierne skulle komme i hold og modtage gavekortene, men det kunne ikke lade sig gøre efter den seneste nedlukning. Så vi var nødt til at tage ud til familierne på deres privatadresser. Jeg skrev rundt i mit netværk og spurgte, om der var nogen, der havde lyst til at lege julemand eller julekvinde - og det var der heldigvis. Men hele corona-situationen har gjort, at der har været meget travlt.

Hvor længe har du været frivillig i Dansk Folkehjælp?

- Siden 2015. Jeg har været ansvarlig for julehjælpen siden 2016.

Hvorfor blev du frivillig?

- I starten var det det internationale, der tiltrak mig. Jeg ville gerne hjælpe der, hvor der var et akut behov, og derfor blev jeg udsendt til blandt andet Serbien under flygtningekrisen - med tre dages varsel. Men efterhånden fandt jeg ud af, at Dansk Folkehjælp også har gang i en masse spændende projekter herhjemme, og dem gled jeg lige så stille over i.

- Og så handler det om, at børnene ikke skal mærke de store forskelle - uanset om forældrene har penge eller ej. Det er så vigtigt, at børnene bevarer modet på livet, og de har jo ikke selv valgt de vilkår, de vokser op under.

Heidi Jensen har tidligere været udsendt til blandt andet Serbien i forbindelse med sit frivillige arbejde for Dansk Folkehjælp. Arkivfoto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Heidi Jensen har tidligere været udsendt til blandt andet Serbien i forbindelse med sit frivillige arbejde for Dansk Folkehjælp. Arkivfoto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

- De skal kunne komme glade tilbage i skole og turde at fortælle, hvordan deres juleaften har været. De skal ikke have ondt i maven - og det skal forældrene i øvrigt heller ikke. Men det er dyrt at holde jul, og for nogle familier er det svært at få råd.

- Forskellen på rig og fattig vokser i vores samfund, og det vil vi gerne udligne. I Dansk Folkehjælp kan vi se det på tallene: I år har rekordmange familier - omkring 15.000 - søgt om julehjælp. Det skyldes selvfølgelig også, at mange har mistet deres arbejde på grund af coronakrisen - og er kommet på kontanthjælp.

Hvilken forskel gør jeres julehjælp?

- Den betyder jo, at julemaden er hjemme, og at der også er plads i budgettet til et par gaver under træet. Og så fjerner det en masse bekymringer hos forældrene. Julehjælpen gør det nemmere for dem at fokusere på at forkæle deres børn - og være sammen som familie uden at bekymre sig.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.