Hvem skal passe på dit syn?

OPTIKERE:Hvem skal passe på dit syn i fremtiden?

Danskerne bliver ældre og ældre, og vores børn bliver mere og mere nærsynede. To tendenser, der kalder på optikernes ekspertise – til at bistå øjenlægerne med den voksende opgave.

Vi har brug for optikere til at udføre det vigtige arbejde, som fremtiden byder på

I disse dage, 23. og 24. februar, dimitterer 80 optikere fra uddannelsen som Optometrist, som den officielt hedder, fra Dania i Randers og KEA i København.

Alle optikere, 100 pct., har et godt job på hånden, og havde flere dimitteret ville der også vente et godt job til dem, så snart dimissionsfejringen var ovre. Den generelle ledighed blandt optikere ligger omkring 1 pct., lavere end læger.

Lad os sige det klart og tydeligt: Optikere spiller en vigtig rolle for danskernes øjensundhed – nu og i fremtiden.

Optikeren har en vigtig rolle i at hjælpe med at passe på vores syn. De ser hundredtusinder af danskere i øjnene på tværs af Danmark hvert år. De opdager børns nedsatte syn og får dem hjulpet til en bedre hverdag. De hjælper de studerende, som bruger timer foran skærmen. De finder tidlige tegn på øjensygdomme og får henvist til behandling i rette tid.

Uddannelsen til optometrist er oprindeligt en mesterlæreuddannelse, hvor eleven brugte en stor del af sin tid på værkstedet med at tilrette briller og slibe glas.

Der var en stor grad af håndværk over uddannelsen og som færdig optiker stod man med dét der svarer til et svendebrev i hånden.

Når de studerende lige om lidt fejrer deres dimission, får de overrakt et bevis på, at de har gennemført uddannelsen som Optometrist, en professionsbachelor.

Det blev lavet om i 2007, og på det tidspunkt blev uddannelsen også tilført undervisning i øjensygdomme.

Optikerens arbejde i dag er helt anderledes end for 20 år siden. Dengang handlede det i højere grad om at gøre briller klar. I dag er øjensundhed højt på dagsordenen. Med et større mål om at hjælpe danskerne til en bedre hverdag og passe på deres syn.

Dét er meningsfyldt, og også et aspekt, som de nyudklækkede optikere fremhæver, når de står med eksamensbeviset i hånden.

Optikerne bliver, sammen med deres kolleger, ofte takket med gaver og stor tak af kunder og patienter, når de har hjulpet dem til et bedre syn. De er lokale helte. Fra børn, unge og ældre.

Flere børn bliver nærsynede, og danskerne lever længere. Det betyder også, at vi passer på flere danskeres syn. For at kunne følge med, er vi helt afhængige af vores optikere.

icon

Flere børn bliver nærsynede, og danskerne lever længere. Det betyder også, at vi passer på flere danskeres syn. For at kunne følge med, er vi helt afhængige af vores optikere

Mens vi er lykkelige over at kunne byde de optikere, der udklækker i dag, velkommen i job, ønsker vi også, at flere danskere får øjnene op for uddannelsen. Med dét formål at flere dimitterer de kommende år og årtier.

Hvis ikke, frygter vi, at vi kommer til at mangle hænder til at løfte den vigtige opgave som fremtiden byder på; nemlig at passe godt på danskernes syn.

Så næste gang, du taler med én, der vil uddanne sig og via sit arbejde gøre en reel forskel for mange danskere, indenfor sundhed, så foreslå vedkommende at ”se” mod uddannelsen som optiker.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.