Måtte besørge i sin ble: Sådan behandler vi de gamle, og vi bør skamme os

En sønderlemmende kritik af plejecentret Margrethelund chokerer politikerne i Brønderslev. Men den bør chokere os alle. For Margrethelund er intet særtilfælde

Kun få plejehjem, om nogen, har fundet løsningen på, hvordan empatien vinder over bureaukratiet, skriver ansvarshavende chefredaktør Karl Erik Stougaard i dagens leder. <i>Foto: Lars Pauli</i>

Kun få plejehjem, om nogen, har fundet løsningen på, hvordan empatien vinder over bureaukratiet, skriver ansvarshavende chefredaktør Karl Erik Stougaard i dagens leder. Foto: Lars Pauli

De ældre på plejecentret Margrethelund i Dronninglund har levet under forhold, der truede deres sikkerhed, helbred og liv.

Læs gerne den sætning igen.

Sådan behandler vi i velfærdssamfundet vores ældste og mest svagelige medborgere. Vores bedste- og oldeforældre. Vores far eller mor. Det er en skændsel, og vi bør alle skamme os.

I denne uge fik politikerne i Brønderslev Kommune et chok, da Styrelsen for Patientsikkerhed efter et tilsynsbesøg på Margrethelund afleverede en sønderlemmende kritik af forholdene. Tilsynet afslørede blandt andet ”kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden”, hvilket er den hårdeste kategori af kritik, der kan gives.

Det kan med andre ord ikke blive meget værre.

Under tilsynet var styrelsens udsendte vidne til, at en beboer blev bedt om at besørge i sin ble, fordi personalet ikke havde tid til at hjælpe. En anden beboer, en sukkersygepatient, skulle selv varetage blodsukkermåling og indsprøjtninger med insulin – trods dårlige kognitive evner.

Beskrivelserne underbygger de sager, som Nordjyske gravede frem i sommeren 2021 og offentliggjorde i en artikelserie om Margrethelund. Sager som Jørgen Jørgensens og Frans Arentsens. Afsløringerne førte til, at kommunen styrkede ledelsen og satte ind over for den dårlige kultur, der bundede i et komplet misforstået syn på de ældre. Der blev afsat godt fire millioner kroner til efteruddannelse af personalet.

Men i kølvandet på den nye kritik har kommunen nu også besluttet at fjerne lederen for plejecentret. Afløseren bliver den syvende chef på syv år. Det rejser spørgsmålet, om problemet stikker dybere end dårlig ledelse?

Den kommende leder vil som noget nyt få to assisterende plejecenterledere, så vedkommende kan bruge mere tid på at holde kontakt til de pårørende. Kommunen omtaler rollen som en ”slags udenrigsminister”.

Mon ikke de pårørende ville føle sig mere trygge, hvis kommunen ansatte en ”indenrigsminister”, der kunne få bedre styr på plejen og omsorgen for beboerne? En, der for alvor kunne afhjælpe personalet i forhold til de daglige dokumentationskrav, fastlagte arbejdsprocesser, skemaudfyldelse og andet bureaukrati?

Alt det, som statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale lovede at sætte kommunerne fri til at gøre kål på. Fordi alt det trivielle og ofte unødvendige papirarbejde tærer på arbejdsglæden, gør det sværere at rekruttere og stjæler timer fra den egentlige pleje og omsorg.

For det er jo her, det dybere problem ligger begravet. Statsministerens nytårsforsæt har ræsonneret ud i alle kommuner og i mange private hjem, fordi det rammer noget, vi alle kan se med vores egne øjne: At Margrethelund ikke er noget særtilfælde.

Dermed ikke sagt, at alle plejehjem er på samme kritisable niveau, men kun få plejehjem, om nogen, har fundet løsningen på, hvordan empatien vinder over bureaukratiet. Det er nu op til kommunerne at gribe statsministerens ord og sætte personalet mere fri.

Vi her på Nordjyske vil forsøge at hjælpe. I de kommende uger og måneder afsætter vi adskillige redaktionelle medarbejdere til at finde de regler og krav i ældreplejen, som kommunerne til alles fordel kan skrotte og erstatte med timer til pleje, nærvær og omsorg.

Jeg hører i den forbindelse gerne fra dig, hvis du har tip til, hvor problemerne ligger, og hvad der kan laves om. Skriv til kes@dnmh.dk.

Vores ældste medborgere fortjener bedre.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.