Nordjylland fjernet fra landkortet

Vi har så meget skønt kulturliv i Nordjylland, og det skal vi værne om. 

Derfor er dette indlæg også skrevet med et bekymret sind. 

I regeringens netop præsenterede finanslovsudspil for 2024 har de valgt at fjerne al støtte til Nordkraft Big Band og i stedet sende midlerne til klassisk musik i København. En prioritering, der berører mig dybt som nordjyde. Det simpelthen et skridt i den forkerte retning, når det kommer til at opfylde visionen om et Danmark i balance.

Danmarksdemokraterne har altid kæmpet for at opnå denne balance, og vi er dybt skuffede over regeringens beslutning om at trække støtten til Nordkraft Big Band. Nordjylland er en skattekiste af kulturelle skatte, og det er vores pligt at beskytte og fremme denne arv.

For blot fire måneder siden fik Nordkraft Big Band bred opbakning fra regeringen og flere partier i Folketinget. Denne støtte var ikke blot økonomisk, det var også en anerkendelse af deres vigtige rolle i at formidle rytmisk orkestermusik til børn og unge og at sikre, at nordjyder har adgang til professionelle musikoplevelser af høj kvalitet.

Takket være midlerne på finansloven for 2023, hvor Danmarksdemokraterne blandt andet kæmpede for Nordkraft Big Band, har de kunnet vokse og udvide deres koncertprogram til glæde for børn og voksne i hele Nordjylland. Skolekoncerterne har især været en succes, og de har givet tusindvis af børn en unik musikoplevelse.

Men nu ser vi en bekymrende ændring i regeringens prioriteringer. I stedet for at fortsætte støtten til det rytmiske orkester, som de lige har givet et vigtigt skub fremad, vælger de at sende midlerne til København. Dette er en gentagelse af tidligere mønstre, hvor Nordjylland desværre blev overset på kulturområdet.

I Danmarksdemokraterne er vi mere end blot frustrerede, vi er forundrede.
I forhandlingslokalet oplevede vi stor opbakning til nordjyske kommuner, og netop denne støtte har styrket kulturlivet i hele Nordjylland. Der er opbygget stærke partnerskaber med lokale musikforeninger og skoler, som nu er i fare for at miste politikerne som uvurderlige samarbejdspartner.

Selv Kulturministeren har tidligere understreget vigtigheden af at bevare et bredt kulturudbud i hele landet. Men når midlerne ikke følger med til Nordjylland, hvordan skal de så fortsætte deres vigtige arbejde og bidrage til et Danmark i geografisk balance?

Ser man på hvor de forskellige orkestre med fast støtte fra staten er placeret, er kløften blevet dybere i 2023. Selvom midlerne blev fundet til Nordkraft Big Band, har regeringen udpeget to nye specialensembler i København og Midtjylland og tilført flere midler til visse orkestre. 

Resultatet er, at der nu er 10 orkestre i hovedstadsområdet, 6 i Midtjylland og 4 i Syddanmark med fast støtte fra staten, mens Nordjylland stadig kun har ét. Det er ærlig talt en helt forkert vej at gå.

Nu vil jeg og mine kolleger i Danmarksdemokraterne arbejde i forhandlingslokalet for en ægte geografisk balance i Danmark, hvor kulturen trives og blomstrer i hele landet. Nordjylland fortjener selvfølgelig sin kulturstøtte, og vi vil kæmpe for at sikre, at regionen fortsat kan bidrage og udvikle det kulturelle Danmark.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.