Hækkerup vil fordoble straf for vold mod fængselsansatte

Hækkerup vil skærpe straffen til indsatte, der overfalder ansatte, og dømte, der ikke møder op til afsoning.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil med nyt lovforslag fordoble straffen for som indsat at begå vold mod fængselsansatte. Alt for mange fængselsbetjente udviser symptomer på blandt andet PTSD, angst og stress, lyder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet. (Arkivfoto). <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil med nyt lovforslag fordoble straffen for som indsat at begå vold mod fængselsansatte. Alt for mange fængselsbetjente udviser symptomer på blandt andet PTSD, angst og stress, lyder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil fordoble straffen for vold mod ansatte i landets fængsler.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. Lovforslaget fremsættes onsdag og skal gennemføre dele af den politiske aftale fra december 2021 for Kriminalforsorgens økonomi i 2022 og 2025.

- Jeg er meget bevidst om den bekymring og utryghed på grund af vold og trusler, som fængselspersonalet oplever i deres dagligdag. Derfor skærper vi straffen for vold mod fængselspersonalet til det dobbelte, siger Nick Hækkerup i pressemeddelelsen.

- Det skal simpelthen kunne mærkes, hvis man overfalder personalet.

Til Jyllands-Posten oplyser ministeriet, at straffen for vold begået af indsatte mod ansatte varierer betydeligt alt efter karakteren, men er der tale om en ordinær voldssag, bliver der typisk givet ubetinget fængsel i mindst 40 til 60 dage. Det er den type straffe, som regeringen vil fordoble.

Også fanger, der ikke møder op til afsoning, skal straffes hårdere. I 2021 udeblev 16,6 procent af de dømte fra afsoning.

Regeringen vil nu gøre det muligt, at nægte indsatte at komme på udgang i op til seks måneder og at afskære retten til besøg i op til tre måneder. Desuden skal der være bedre muligheder for at varetægtsfængsle den dømte efter domsafsigelse, hvis myndighederne vurderer, at den dømte vil udeblive fra afsoningen, lyder det.

Nick Hækkerup vil sende et "klart signal til alle indsatte". Lever man ikke op til de krav, der stilles som indsat, så mister man privilegier.

- Derfor tager vi nu også skrappere midler i brug i forhold til de dømte, der ikke møder op til afsoning. En fængselsstraf er ikke noget, man ustraffet skal kunne blive væk fra – det er dybt krænkende for retsfølelsen. Derfor er der behov for at skærpe reglerne yderligere, siger han.

I lovforslaget ønsker Nick Hækkerup også Folketingets samtykke til, at traktaten om leje af fængselspladser i Kosovo, kan ratificeres. Det er ligeledes en del af aftalen om Kriminalforsorgens økonomi fra 2021.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden