Kommission slår fast: Mogens Jensen løj om minkforløb

Mogens Jensen løj ifølge kommission om, hvornår han fik viden om manglende lovhjemmel i Minksag. Han afviser.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S), der var den ansvarlige ressortminister, da beslutningen om at aflive alle mink i Danmark blev truffet og meddelt 4. november 2020, gav urigtige oplysninger til Folketinget om sit kendskab til den manglende lovhjemmel.

Det skriver Minkkommissionen i sin beretning om sagen. Den blev offentliggjort torsdag.

- Kommissionen finder, at Mogens Jensen den 5. november 2020 blev orienteret om, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink, og at Mogens Jensen dermed den 5. november 2020 fik en viden, som gjorde, at han måtte indse, at hans - og også statsministerens - udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 var groft vildledende, står der blandt andet.

Dermed løj Mogens Jensen også over for Folketinget i processen, hvor der har været heftig kritik af håndteringen fra regeringen og myndigheder.

- Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020, og at Mogens Jensen således afgav urigtige oplysninger under samrådet den 11. november 2020, hvor han sagde flere gange, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel "i weekenden". Det var 7.-8. november.

Håndteringen af Minksagen førte til, at Mogens Jensen trak sig som minister 18. november 2020 - altså godt to uger efter at beslutningen blev truffet. Det skete efter kritik, også fra regeringens støttepartier.

Mogens Jensen var både fødevareminister, minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde, da han takkede af. I dag er Mogens Jensen forsvarsordfører for Socialdemokratiet.

På Facebook skriver Mogens Jensen, at der blev begået fejl. Men han afviser at have løjet og dermed vildledt Folketinget.

Han holder dog fast i, at det var "en nødvendig og vigtig politisk beslutning at gennemføre aflivningen, af hensyn til folkesundheden, og for at få stoppet coronasmitten fra mink til mennesker".

- Jeg tog derfor også ansvaret for og konsekvensen af fejlene og trådte tilbage som minister.

- Jeg er herudover ikke enig i alle betragtninger, som Minkkommissionen i øvrigt fremfører om min egen rolle i sagen og henviser herom til det høringssvar, som er fremsendt fra min bisidder, advokat Christian Zeeberg Madsen, skriver Mogens Jensen.

I høringssvaret, som Ritzau har set, fastholder Mogens Jensen, at han først - via mail - blev orienteret om den manglende lovhjemmel 7. november.

Regeringen meldte 4. november ud på et virtuelt pressemøde, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Det skete af frygt for, at smitte med muteret coronavirus skulle sprede sig fra mink til mennesker og hæmme effekten af en fremtidig coronavaccine.

Det var statsminister Mette Frederiksen (S), som hovedsageligt havde ordet på pressemødet, og som sagde, at alle mink skulle aflives. Mogens Jensen gentog samme budskab på pressemødet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.