Samarbejde skaber fint fiskevand

Nyt samarbejde mellem lystfiskere og lodsejer giver pote

Jens Peter Jensen har med gravemaskine lavet sandfang. Privatfoto
EMNER 6. september 2013 16:11

BRØNDERSLEV: Et enestående samarbejde om at sikre fiskevand giver pote. Det fortæller formand for Brønderslev Lystfiskeriforening, Jens Andersen.

- Sandvandring i vandløbene er et stort problem. Sandet aflejrer sig, så bunden af vandløbet hæver sig med efterfølgende forringelse af afvandingen. Sandet dækker alle ujævnheder i bunden, forklarer Jens Andersen.

- Dybere partier, sten og grus dækkes til, så der bare bliver en helt ensartet sandbund, som hele tiden flytter sig. Det giver meget ringe betingelser for et varieret dyre og planteliv.

- Vandløbets selvrensende evne forringes, når der ikke længere er noget stabilt substrat, som de rensende bakterier og alger kan sidde på.

- Ørredernes gydemuligheder bliver ødelagt, og vandløbets bæreevne for en ørredbestand forringes kraftigt, når der ikke er variation i vandløbet.

- Der kan blive behov for en dyr maskinoprensning af vandløbet, men det er med til yderligere at fremme sandvandringen, når brinker og bund bliver gjort ustabile efter oprensningen.

- Det er derfor vigtigt at standse sandvandringen, som stammer fra mange kilder blandt andet nedfaldne brinker, drænudløb, jordfygning, afløb fra marker m.m.

Samarbejde om sandfang

I 2012 talte Brønderslev Lystfiskeriforening med lodsejer Jens Peter Jensen på Bakholmvej ved Brønderslev. Han har jord ved Stade- Mellerup bækken.

- Vi var enige om, at der gennem den store sandvandring i bækken var opstået hævning af bunden, så drænene ikke længere virkede ordentligt. Desuden var de udlagte gydepladser for ørrederne meget tilsandede, fortsætter Jens Andersen.

Jens Andersen fortæller, at lystfiskerne foreslog, at der skulle etableres et sandfang i bækken, så sandvandringen kunne stoppes.

- Jens Peter Jensen tilbød maskiner til at lave arbejdet, og han ville også godt tømme og vedligeholde sandfanget.

- Vi sendte en fælles ansøgning til kommunen, som gav tilladelsen til etableringen af sandfanget.

- BLF have skaffet en masse sten til sikring af brinkerne hos gårdejer Martin Andreasen på Holtevej i Brønderslev, og Brønderslev Kommune sørgede for transporten af stenene til Stade bækken.

- I sommer stillede BLF med to mand hos Jens Peter Jensen på Stadevej. Her skulle der først transporteres nogle maskiner ned til bækken.

- Det var noget specielt for os to byfolk at skulle køre disse helt ukendte maskiner ned til bækken., fortæller Jens Andersen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...