Vingegaard gjorde det: Jonas fra Thy vinder tour'en

Vingegaard gjorde det (næsten) umulige: Vippede verdens bedste cykelrytter af pinden og sluttede i gult

Jonas Vingegaard kører i gult på Champs-Élysées i Paris under sidste etape af Tour de France 2022 søndag den 24. juli 2022. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Jonas Vingegaard kører i gult på Champs-Élysées i Paris under sidste etape af Tour de France 2022 søndag den 24. juli 2022. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

PARIS:Vanvittige Vingegaard! Jonas fra Hillerslev gjorde det, de færreste kunne have forestillet sig for to år siden, og kan nu kalde sig vinder af Tour de France 2022. Efter at have vippet verdens indtil for nylig bedste cykelrytter Tadej Pogačar af pinden.

Og ikke nok med den gule trøje, undervejs fik Vingegaard også sat sig så hårdt på de store bjergetaper, hvor han grundlagde sejren, at han også tog den samlede sejr i bjergkonkurrencen.

Det ligger fast, efter at løbets sidste etape søndag sluttede med rød-hvid fest i hjertet af Paris, hvor thyboen i den gule trøje kørte i mål med resten af feltet i sikker stil.

På Champs-Élysées fik sprinterne lov at dyste om sejren på den mest prestigefyldte målstreg i cykelsporten, og belgiske Jasper Philipsen (Alpecin) tog stikket. Mads Pedersen (Trek) nåede ikke frem til de allerforreste.

Vingergaard vinder

Krydsede målstregen med sit hold

Lidt længere nede i feltet havde Jumbo-Visma-holdet samlet sig om Jonas Vingegaard, og sammen kørte de over målstregen, da de allerhurtigste tempomonstre havde kørt om etapesejren.

Tour de France-triumfen blev grundlagt på de to store bjergetaper til Col du Granon og Hautacam, hvor Vingegaard pillede pynten af slovenske Tadej Pogacar (UAE Emirates).

Nu skal han på podiet i Paris, og i modsætning til sidste år træder han helt op på det øverste trin. Og når han på onsdag vender hjem til Danmark, skal han hyldes på Rådhuspladsen og i Tivoli i København.

Jonas Vingegaard er den anden dansker til at vinde Tour de France, efter at Bjarne Riis i 1996 sluttede løbet med den gule trøje.

Inden rytterne nåede helt ind til Champs-Élysées, var der traditionen tro plads til champagneskål, skæg og ballade.

Wout van Aert (Jumbo-Visma) har spillet store roller på næsten alle løbets etaper, og han kunne heller ikke dy sig for at lave lidt ballade, da starten gik på søndagens etape.

Med et stort grin stak han af fra feltet og fik straks Tadej Pogacar i hjulet. Jonas Vingegaard gik til sidst også med, og så havde løbets tre største stjerner pludselig langt ned til feltet.

Udbryderne tog dog hurtigt farten af cyklerne og hyggesludrede lidt om deres fælles udskejelser på landevejene i Danmark og Frankrig i de seneste tre uger.

Derefter blev der taget billeder i stakkevis, og der blev åbnet champagneflasker i følgebilerne. Blandt andre de seks tilbageværende danskere i løbet fik skudt et fællesfoto foran feltet.

Med godt 56 kilometer til mål nåede feltet helt ind i hjertet af Paris. Først gennem Louvre og så ind på Champs-Élysées.

Med et stort smil svingede Jonas Vingegaard med sit hold først ind på boulevarden og blev tiljublet af de tusindvis af danskere, der var troppet op langs ruten i Paris.

Philipsen var hurtigst

Og så blev tempoet ellers sat op. Flere lykkeriddere tog chancen og forsøgte at slippe væk fra feltet. En gruppe på fem ryttere lykkedes med bygge et lille forspring op.

Men de blev holdt i kort snor af blandt andre Andreas Kron, der kørte for, at Lotto Soudals sprinter, Caleb Ewan, kunne få noget tiltrængt succes efter et Tour de France, der har været særdeles hårdt for den klejne australier.

Men det blev ikke til nogen australsk spurtsejr i Paris. Efter at Tadej Pogacar havde forsøgt sig med et kuriøst angreb til allersidst, var Jasper Philipsen konkurrenterne langt overlegen og vandt spurten med flere cykellængder.

/ritzau/

Blå bog: Jonas Vingegaard

Som den anden dansker i historien har Jonas Vingegaard vundet Tour de France. Det står klart, efter at han og resten af feltet søndag nåede Paris.

Her kan du læse lidt mere om den 25-årige cykelrytter:

Navn: Jonas Vingegaard Rasmussen.

Født 10. december 1996 (25 år).

Vokset op i Hillerslev i Thy.

Bor i dag i Glyngøre med sin kæreste, Trine, og deres datter, Frida.

Sportsgren: Cykling.

Hold: Jumbo-Visma (siden 2019).

Blev professionel cykelrytter i 2019.

Udpluk af hans største resultater i karrieren:

- Samlet vinder af Tour de France (2022)

- To etapesejre i Tour de France (2022).

- Etapesejr i Polen Rundt (2019).

- Etapesejr i UAE Tour (2021).

- Samlet andenplads i Tour de France (2021).

- Etapesejr i Critérium du Dauphiné (2022).

/ritzau

/ritzau/

Kilder: procyclingstats.com, Ritzau.

Opdateres

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.