Thisted-gymnasieelev kommer alligevel til finale i ”Unge Forskere”

Den naturvidenskabelige turnering for forsker-talenter gennemføres digitalt

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

THISTED:Katrine Østervig Søndergaard fra Thisted Gymnasium STX og HF er en af de otte talentfulde nordjyske elever, som trods coronakrisen alligevel ikke går glip af muligheden for en bedømmelse i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence ”Unge Forskere”. Finalen gennemføres dog i år som en digital turnering, oplyser arrangøren Astra i en pressemeddelelse. Man vil ikke lade de unge forskertalenters projektarbejde gå til spilde uden at blive bedømt og få en fair chance.

Hendes projekt ligger i kategorien ”Life Science”, og projektet har titlen ”Acetylsalicylsyres vej gennem blodhjernebarrieren”, og projektet beskrives således: ”Hvad sker der egentlig, når du sluger en smertestillende pille?” Katrine Østervig Søndergaard undersøger, hvilke kriterier smertestillende midler skal leve op til for at komme over blodhjernebarrieren.

Projektleder Louise Lund Bækgaard fra Astra, som er Danmarks nationale naturfagscenter, siger:

- Trods coronasmittefaren er det stadig uendelig vigtigt at støtte og fastholde motivationen hos de dygtigste elever. Det er Unge Forskeres vigtigste opgave at få originale og nytænkende projekter frem i lyset og skabe interesse blandt børn og unge for naturvidenskab, teknologi og sundhed, så de kan være med til at løse de udfordringer vi står over for nu og i fremtiden.

Sædvanligvis afvikles den prestigefyldte finale ved en stor event i København. Både eventen og fem forudgående semifinaler, herunder den nordjyske semifinale på Aalborghus Gymnasium, er i år aflyst på grund af risikoen for coronasmitte. Til gengæld sidder en professionel fagjury på 89 forskere, projektledere og undervisere klar ved skærmen til at bedømme projekterne nationalt.

På landsplan har i alt 258 elever nået finalen med 134 projekter - 91 juniorer fra grundskolen og 43 seniorer, heriblandt Katrine Østervig Søndergaard, fra ungdomsuddanelserne. Projekterne er udvalgt af en forjury blandt i alt 1483 indsendte projekter. Blandt projekttitlerne er f.eks. robotfisken renser havet, intelligent plaster, antidug-æblespray og elektromagnetisk transport.

- Igen i år er vi imponerede over spændvidden i de unge talenters projekter. De er fyldt med gode ideer og engagerer sig i virkelighedsnære problemstillinger. De fortjener både at blive fundet, anerkendt og udfordret, siger Louise Lund Bækgaard.

Ved den virtuelle turnering vil alle deltagerne præsentere deres projekter mundtligt foran juryen på en virtuel platform - uden således at være i fysisk kontakt. Alle vil sidde foran en skærm derhjemme.

De virtuelle præsentationer strækker sig over tre dage 19.-21. april. Turneringen er opdelt i runder, hvor finalistrækken skrumper for hver runde. Finalisterne bedømmes på innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces og formidling og perspektivering af projektet.

Til sidst er der fundet henholdsvis en junior og en seniorvinder i kategorierne ”Life Science”, ”Physical Science” og ”Technology”.

Fredag eftermiddag 24. april kåres den samlede vinder i junior- og seniorrækken. De kan herefter smykke sig med titlen Årets Unge Forsker. Præmieoverrækkelsen streames live på facebook.

Nærmere på: www.ungeforskere.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.