Der kommer ingen løsning i morgen: Skævheden i kulturstøtten vil bestå en tid endnu

V og S har begge fokus på at finde en mere afbalanceret fordeling af statens kulturstøttekroner, men leder efter en løsning

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erkender, at den nuværende fordeling af statens kulturstøtte er så skæv, at man må drøfte en ny fordeling - men hun behøver mere tid. Foto: Bo Lehm. <i>Bo Lehm</i>

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) erkender, at den nuværende fordeling af statens kulturstøtte er så skæv, at man må drøfte en ny fordeling - men hun behøver mere tid. Foto: Bo Lehm. Bo Lehm

Der er ikke flere statslige kulturkroner på vej til Nordjylland, selv om den geografiske fordeling af statsstøtten er så skæv, at den springer i øjnene på kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen - men måske kommer de senere.

Det er nogenlunde, hvad man kan udlede af samråd i Folketingets Kulturudvalg, hvor ministeren var blevet bedt om at “redegøre for baggrunden for den aktuelle geografiske fordeling af støtten”, og oplyse, “hvilke overvejelser - om nogen - regeringen har for kulturstøttens fordeling i fremtiden”.

Det var de to Venstre-politikere Preben Bang Henriksen og Jan E. Jørgensen, der på baggrund af en leder og en artikel i Nordjyske havde kaldt ministeren i samråd, som ingen andre politikere i øvrigt fandt værd at deltage i. Fordelingen af kulturmidler er ikke det varmeste politiske emne, hvilket understreges af, at man i mange år har affundet sig med forklaringer, som man ikke ville acceptere på andre politikområder.

Ane Halsboe-Jørgensen kaldte den nuværende fordeling af statsstøttekronerne for et kludetæppe af gamle politiske aftaler, historik og ikke mindst, at staten ved kommunalreformen i 2007 overtog og videreførte de kulturaftaler, de enkelte amter havde indgået.

Det har, konkluderede ministeren, resulteret i “en skævhed, der springer i øjnene og som springer så meget i øjnene, at vi er nødt til at drøfte det”.

Så langt så godt.

Samrådet gav ingen konkrete bud på, hvor de drøftelser vil ende, men afspejlede mere, at de tre politikere alle netop onsdag kunne fejre ti års jubilæum som folketingsmedlemmer. Ane Halsboe-Jørgensen, Preben Bang Henriksen og Jan E. Jørgensen har lært sig Christiansborg-jargonen, som - desværre - indebærer, at man ikke taler alt for direkte. Der lægges fælder, der springes over, der fintes, der drilles, og der spilles, hvad der uden for murene kun kan opfattes som teater.

Preben Bang Henriksen efterlyste vedholdende, at Ane Halsboe-Jørgensen skal nedsætte en ekspertgruppe, som inden en fastlagt dato skal fremlægge en løsning for en anden fordelingsmodel end den nuværende.

Ane Halsboe-Jørgensen parerede med samme stamina ved at henvise til, at Venstre i sin regeringstid vel selv havde løst problemet, hvis det var nemt.

Under den jargon ligger åbenlyst en fælles erkendelse af, at der ikke er en nem og enkel løsning på problemstillingen, som udelukkende kan baseres på geografi.

Kulturministeren påkaldte sig tid til at lytte til de “utrolig mange” aktører, der vil blive berørt af en anden fordeling - blandt andet fordi hun vil undgå at ødelægge noget, der fungerer godt, ved at skøjte hurtig og nemt frem til en ny fordeling.

Hun nævnte blandt andet, at en væsentlig årsag til, at den statslige kulturstøtte er så skæv, er, at den går til drift af kulturinstitutioner, som oftest er født af lokale initiativer. Det vil sige, forklarede hun, at antallet af institutioner er drivende for tildelingen, og at antallet er ikke bestemt af staten. Sagt på en anden måde, så ville Nordjylland i dag få flere statslige kulturkroner, hvis vi - før 2007 - havde været bedre til at oprette museer og andre kulturinstitutioner.

Preben Bang Henriksen er - som hans opfordring til at nedsætte en arbejdsgruppe viser - enig i, at problemstillingen må afdækkes yderligere, inden der kan træffes en beslutning, men han mener samtidig, at ministerens insisteren på at lytte er for løs en tilkendegivelse af, at hun vil skabe den mere - også geografisk - afbalancerede løsning, som de er enige om behovet for.

Folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) overraskede ministeren ved at insistere på et ekspertudvalg, der skal pege på en løsning inden bestemt dato. Det fik han ikke. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V) overraskede ministeren ved at insistere på et ekspertudvalg, der skal pege på en løsning inden bestemt dato. Det fik han ikke. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

Måske var Preben Bang Henriksen fintet så meget af Ane Halsboe-Jørgensens henvisning til, at Venstre selv kunne have fundet en løsning, da partiet i fire år i ro og mag - og uden corona - havde regeringsmagten, at han lod det passere, at kulturministeren forsvarede sig med, at hun kun havde haft posten i fire uger. Hendes parti, Socialdemokratiet, har trods alt haft regeringsmagten - herunder kulturministerposten - i to år, og corona eller ej så kunne man være nået tættere på en fordelingsnøgle, der gør op med de, forstår vi på ministeren, åbenlyse skævheder, der er i den nuværende. Hvis man ville.

Det efterlader en opgave for politikere og kulturmennesker i de områder af Danmark, der går glip, om at holde kulturministeren fast på en ny fordeling, inden hun lader sig besnakke af dem, der i dag nyder godt af den nuværende - skæve - fordeling.

Her er lederen og artiklen, der fik Preben Bang Henriksen til at kalde kulturministeren i samråd:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.