Enhedslisten smider en bombe ind i skoleforhandlinger

Skoleproces i Frederikshavn Kommune bliver forsinket - Enhedslistens Ida Skov vil have sagen i byrådet

Formanden for børne- og ungdomsudvalget, Christina Lykke Eriksen (SF), samt Pia Karlsen (V) og Brian Kjær (S) havde inviteret til pressemøde onsdag eftermiddag på Frederikshavn Rådhus. Foto: Bente Poder

Formanden for børne- og ungdomsudvalget, Christina Lykke Eriksen (SF), samt Pia Karlsen (V) og Brian Kjær (S) havde inviteret til pressemøde onsdag eftermiddag på Frederikshavn Rådhus. Foto: Bente Poder

FREDERIKSHAVN:De var frygteligt irriterede!

Sådan kan man roligt sige om formanden for børne- og ungdomsudvalget, Christian Lykke Eriksen samt Brian Kjær (S) og Pia Karlsen (V).

De tre byrådspolitikere havde onsdag eftermiddag inviteret til pressemøde omkring en ny struktur på skole- og daginstitutionsområdet.

Men inden pressemødet for alvor kom i gang, blev der smidt en bombe.

Byrådsmedlem Ida Skov fra Enhedslisten, der også er medlem af børne- og ungdomsudvalget, har nemlig benyttet sig af sin såkaldte standsningsret.

Det betyder, at processen er udskudt i 14 dage, indtil sagen bliver behandlet i byrådet. Og samtidig bliver de forskellige beslutninger ikke sendt ud i offentlig høring før efter byrådsmødet.

Alt var ellers timet og tilrettelagt, planen kørte, som den skulle, men nu er der smidt en jernstang i det kommunale hjul.

Mange er frustrerede

- Mange borgere er frustrerede over, at den her proces er gået så hurtig. Både Stensnæsskolen i Voerså og Gærum Skole mister jo de ældste klasser. Derfor synes, jeg, at der skal mere tid til at sætte sig ind i, hvad det her får af konsekvenser, siger Ida Skov.

Christina Lykke Eriksen beklager derimod, at hele processen nu bliver udskudt, hvilket betyder, at skolebestyrelserne skal bruge en del af deres sommerferie til at skrive indsigelser.

- Vi bliver forsinkede. Men det vil ikke ændre noget som helst på beslutningerne, siger Christina Lykke Eriksen.

Men det var selvfølgelig ikke kun Ida Skov, der kom i fokus på pressemødet.

Der skal spares

Børne og ungdomsudvalget skal spare 40 millioner kroner fra næste år, og dermed var der lagt op til en massakre på skoleområdet.

Men nu viser det sig, at en række af de lukningstruede skoler i Frederikshavn Kommune bliver reddet i et eller andet omfang.

Indgået en aftale

Det er SF, Venstre og Socialdemokraterne, der har indgået en aftale, som blandt andet medfører, at Aalbæk Skole bevares fra 0.-9. klasse.

I Jerup lukker skolen, og der indføres en aldersintegreret institution for 0-6 årige.

Også i Elling lukker skolen, og her skal ligeledes laves en aldersintegreret institution for 0-6 årige.

Gærum Skole bliver bevaret - dog kun for elever fra 0-6. klasse.

Stensnæsskolen i Voerså mister også overbygningen og har fremover kun elever fra 0.-6. klasse.

Men spørgsmålet er så, hvordan udvalget kan spare 40 millioner kroner ved kun at lukke to skoler?

Først og fremmest bliver der fremover kun tale om fire skoledistrikter (tidligere 16 skoledistrikter), hvilket medfører at der kan spares 22 mellemledere. Samtidig hæfter politikerne sig ved, at der alt i alt bliver sparet 15 klasser væk.

Børnehave på skole

Desuden skal syv børnehaver i Frederikshavn lægges sammen og placeres på den nedlagte Ørnevejens Skole.

Også på anbringelsesområdet (børn med særlige behov) skal der spares penge ved at satse på forebyggelse.

Udover de syv børnehaver i Frederikshavn, der placeres på Ørnevejens skole, er der ikke planer om at lukke daginstitutioner. Dog er der en enkelt børnehave, der stadig er i spil i Skagen, og den beslutning er ikke truffet endnu.

Forligsparterne erkender, at man ikke når op på de 40 millioner kroner i 2015, men at den nødvendige besparelse slår igennem i 2016.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.