Helikopter kan ikke lande ved nyt sygehus

Regionen mangler næsten 30 mio. kr., hvis redningshelikopter skal kunne lande ved supersygehus

Når man bygger storsygehus ved Aalborg, bliver der ikke penge til at lave helikopterlandingspladsen stor nok til, at Forsvarets redningshelikoptere - EH101 - kan lande. 

Foto: Forsvaret

Når man bygger storsygehus ved Aalborg, bliver der ikke penge til at lave helikopterlandingspladsen stor nok til, at Forsvarets redningshelikoptere - EH101 - kan lande. Foto: Forsvaret

NORDJYLLAND:Der skal etableres en helikopterlandingsplads ved det ny supersygehus i Aalborg Øst, men af økonomiske grunde kan Region Nordjyllands blive nødt til at opgive en løsning, hvor også forsvarets store redningshelikopter kan lande.

Lægehelikopteren, der skal dække Nordjylland, vil under alle omstændigheder få mulighed for at lande.

Regionen overvejer i planlægningen en landingsplads i terrænet. Det er den billigste løsning, men den giver kun mulighed for at lægehelikopteren kan lande. Vurderingen er, at den kan komme i brug næsten dagligt.

Den anden løsning er 25-30 millioner kroner dyrere. Her bliver landingspladsen placeret på toppen af en sengebygning. Her vil forsvarets redningshelikopter kunne lande, og det vil formentlig ske cirka en gang om måneden.

- Problemet er, at i de penge, der er bevilget, er der ikke midler til løsningen oven på sengebygningen. Vælger vi den løsning, vil pengene skulle tages fra andre dele af sygehusprojektet, eller også skal vi gøre os håb om en privat donation, ligesom Rigshospitalet for seks år siden fik, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Helikopterlandingspladsen på Rigshospitalet er i dag en af landets travleste. Den var en donation fra A.P. Møller-fonden.

Ud af de 4,1 milliarder kroner, det vil koste at lave det ny storsygehus, er der afsat en pulje på lidt over 150 millioner kroner til ny behov, der kan dukke op i byggeperioden frem til 2020.

- Men for så stort et projekt vil det være problematisk, hvis vi allerede nu begyndte at gøre indhug i den pulje, siger projektchef Niels Uhrenfeldt, Region Nordjylland.

Også for det ny storsygehus ved Hillerød giver spørgsmålet om helikopterlandsplads debat. Her er Region Hovedstadens vurdering, at det i regionen er tilstrækkeligt med en landingsplads, nemlig den på Rigshospitalet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden