Livsfarlig understrøm

To fatale ulykker på en dag får badesikkerhedsråd til at advare - se de gode råd her

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NORDJYLLAND:To fatale drukneulykker mandag - den ene en 69-årig tysker ved Ferring Strand ved Bovbjerg og den anden en 25-årig afghaner ved Løkken - får nu formanden for Rådet for Større Badesikkerhed, Sven Hedegaard, til at advare alle badende mod en drilsk og altså til tider livsfarlig understrøm, der er kendetegnende for specielt Vesterhavet.

- Når der er pålandsvind, pumpes der masser af vand ind mod stranden. De store mængder vand skal ud igen. Vandet samles ofte bestemte steder og så skabes der et voldsomt tryk udad igen. Da vinden fortsat blæser over havoverfladen, søger det udad strømmende vand ned mod bunden, og så har vi den understrøm af vand, der kan fange folk og i et sug kan sende dem nogle gange op til 50 meter ud i et tag, forklarer Sven Hedegaard.

- Svøm til siden

Formanden gør dog opmærksom på, at understrømmen ikke behøves at blive så farlig, som den altså blev i to tilfælde for de udenlandske badegæster mandag.

- Hvis den badende bliver ført med ud af en understrøm, så gælder det om at bevare roen og svømme lidt ud til siden langs med stranden. De steder, hvor den kraftige understrøm dannes, er nemlig som regel ikke bredere en maksimalt 10 meter og oftest blot fem til otte meter. Og kommer man blot ud af bæltet med den kraftige understrøm, ja så kommer man ind i et bælte, hvor det er pålandsvinden, der dominerer og kan føre den badende med ind igen, forklarer Sven Hedegaard.

Det er derfor oftest panikken ved at blive ført 50 til 100 meter ud på få sekunder, der bliver den indirekte årsag til drukneulykkerne.

Spørg de lokale

- Folk forsøger ofte at svømme direkte ind mod stranden, der hvor de er blevet ført ud, og der har understrømmen altså magten. Derfor kommer de til at kæmpe voldsomt mod understrømmen, bliver trætte og så er det vi ser, at folk drukner - også selv om der kan være tale om gode svømmere, konstaterer formanden.

Han advarer mod at bade de steder, hvor bølgerne er mindst. De områder kan nemlig nemt vise sig at være de farligste.

- Understrøm bremser bølgerne, så det umiddelbart på overfladen ser ud som om vandet er roligere med lavere bølger med mindre skum på toppene og dermed altså knap så farligt. Men der bliver netop understrømmen særdeles farlig, konstaterer Sven Hedegaard.

Mere skum

I tilfælde af mere eller mindre pålandsvind er hans råd derfor at vælge steder, hvor der er lidt mere skum på toppene og lidt større bølger end de steder, hvor vandet umiddelbart ser roligst ud.

Understrømmen kan samtidig skabe de såkaldte hestehuller, fordi vandet på sin vej ud ad ofte fører løst bundsand med sig. Hullerne kan med den voldsomme understrøm blive meterdybe og derfor også øge faren for drukneulykker.

- Understrømmen eroderer simpelthen revlerne væk og danner de farlige huller, konstaterer Sven Hedegaard.

Han fremhæver igen og igen et af de allervigtigste baderåd - nemlig at lære stranden at kende, før man begiver sig ud i bølgerne, og ellers spørge sig for enten hos lokale badegæster eller hos livredderne, der hvor de er til stede.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden