Andreas Helgstrand taber 46 millioner kroner: Trækker 80 millioner kroner ud til sig selv
På trods af stort underskud hæver Andreas Helgstrand et kæmpe millionbeløb i selskabet

Andreas Helgstrands private pengetank har en egenkapital på lige over 1 mia. kr. Foto: Andreas Falck
NORDJYLLAND:Hestemilliardæren Andreas Helgstrand har været vant til at se store to- og trecifrede millionbeløb vælte ind på kontoen de seneste mange år.
Men den stime er nu brudt, efter at hans private pengetank Wama Consult Aps er kommet ud med et underskud på 46 millioner kroner. Det første millionunderskud, siden selskabet blev stiftet for 15 år siden.
Det får dog ikke Andreas Helgstrand til at ryste på hånden, skriver han i en mail til Nordjyske.
"Tabet skyldes primært at en stor del af vores portefølje er værdipapirer, og at vores regnskab sluttede 30/6. På daværende tidspunkt var aktiemarkedet meget langt nede. Men vi mener fortsat vi ligger rigtigt og har den rigtige strategi," skriver han og tilføjer, at han stadig er meget tilfreds med egenkapitalen i Wama Consult, som holder sig lige over én milliard kroner.
Formuen tog et ordentligt spring, efter den tidligere toprytter i 2018 solgte majoriteten af Helgstrand Dressage til kapitalfonden Waterland i en handel, der værdisatte selskabet til omkring 800 millioner kroner.
Efter salget er pengene fortsat med at strømme ind i Andreas Helgstrands private holdingselskab. Forrige år var overskuddet på 60 millioner kroner efter skat.
Kæmpe udbytte
På trods af de røde tal i det nye regnskab har stifteren af Helgstrand Dressage, der i de seneste måneder har været i voldsom modvind, i løbet af regnskabsåret hævet 25 millioner kroner i ekstraordinært udbytte.
Og derudover foreslår han et udbytte på yderligere 55 millioner kroner, så han samlet kommer til at trække 80 millioner kroner ud til sig selv på et år. Han ejer personligt 100 procent af anparterne i selskabet.
Han har ikke lyst til at svare på, hvad de mange penge skal bruges på.
"Udbytte er en privat sag," skriver Andreas Helgstrand.
Han trak overskrifter landet over, efter Nordjyske kunne erfare, at han havde sat sin underskrift på en købskontrakt på Nordjyllands suverænt dyreste villa nogensinde. Handlen løb samlet op i over 100 millioner kroner. I øjeblikket renoveres villaen for et større millionbeløb.
Wama Consult er storaktionær i Helgstrand-koncernens øverste selskab, Global Equestrian Group Holding, og sidder på omkring 33 procent.
Men underskuddet er ikke et udtryk for, at guldkalven Helgstrand Dressage er havnet i økonomiske vanskeligheder.
Underskuddet skyldes primært, at kursen på Andreas Helgstrands egne værdipapirer er faldet med knap 50 millioner kroner i løbet af regnskabsåret, der sluttede 30. juni 2022.
Helgstrand Dressage og Global Equestrian Group har endnu ikke offentliggjort deres regnskaber, selvom de plejer at komme i slutningen af november eller begyndelsen af december. De skal senest sendes ind til Erhvervsstyrelsen 31. december.
Nordjyske har i en lang række artikler siden maj i år beskrevet, hvordan nuværende og tidligere forretningspartnere føler sig ført bag lyset af den magtfulde hestehandler Andreas Helgstrand.
Nogle af anklagerne har Andreas Helgstrand afvist, andre har han ikke ønsket at svare på.
Artiklerne har blandt andet afsløret, hvordan en hovedrig nordjysk investor blev vildledt til at betale over en halv million kroner for en hest på en auktion i efteråret 2020, mens Andreas Helgstrand havde lavet en studehandel bag om ryggen på ham og fået aflyst det høje hammerslag.
I den omtalte sag har Andreas Helgstrand afvist at svare på Nordjyskes spørgsmål.
Senest har Nordjyske fortalt historien om en langvarig konflikt med én af selskabets vigtigste og mest loyale kunder, den canadiske velhaver Vicky Lavoie, som fortalte, at hun ikke længere ville handle med stalden i Uggerhalne.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.