Helgstrand i vildt dobbeltspil: Snød velhaver og avler på samme auktion

Andreas Helgstrand stod bag udspekuleret dobbeltspil ved auktion. Rigmand og avler blev begge snydt

44-årige Andreas Helgstrand er i voldsom modvind efter en række afslørende artikler i Nordjyske. <i>Foto: Cathrine Ertmann</i>

44-årige Andreas Helgstrand er i voldsom modvind efter en række afslørende artikler i Nordjyske. Foto: Cathrine Ertmann

NORDJYLLAND:Hestemilliardæren Andreas Helgstrand bliver nu ramt af en ny opsigtsvækkende sag, hvor forretningspartnere er blevet ført bag lyset af den kendte hestehandler.

I forbindelse med en auktion i efteråret 2020 vildledte han både avleren, der solgte et føl til ham, og den velhavende forretningsmand, der købte hesten sammen med ham. Andreas Helgstrand selv stak flere hundrede tusinde kroner i lommen.

Det kan Nordjyske i dag afsløre på baggrund af indsigt i fakturaer og mails.

Forretningsmanden, der har betinget sig anonymitet, er rystet, da Nordjyske forelægger ham forløbet.

- Det er jeg godt nok overrasket over. Det var jeg ikke vidende om, siger han.

Andreas Helgstrand med hest

Urent trav

Andreas Helgstrand har på få år opbygget et af verdens største salgshuse for dressurheste. Nordjyske går i en række artikler bag facaden i hestemilliardærens forretning.

Om aftenen den 5. september 2020 til en følauktion arrangeret af brancheforeningen Dansk Varmblod hos Helgstrand Dressage i Uggerhalne, aftalte Andreas Helgstrand at købe en hest sammen med den nordjyske erhvervsmand, der har en betydelig formue.

Aftalen var ifølge forretningsmanden, at Andreas Helgstrand skulle sikre sig føllet på auktionen. Efterfølgende skulle forretningsmanden betale hele hammerslaget, men Helgstrand skulle beholde ejerskabet af halvdelen af hesten. Mod at forretningsmanden fik gratis opstaldning og træning hos Helgstrand Dressage, oplyser han til Nordjyske.

Men samme aften - kort før auktionen - ringede Andreas Helgstrand til avler Nanna Jønsson, der ejede hesten, og lavede en aftale med hende bag om ryggen på sin forretningspartner.

Hesteavler Nanna Jønsson fra Kolding har droppet at avle varmblodsheste efter sagen med Helgstrand. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Hesteavler Nanna Jønsson fra Kolding har droppet at avle varmblodsheste efter sagen med Helgstrand. Foto: Henrik Bo

Helgstrand sagde, at han sammen med en investor ville købe hesten på auktionen. Nanna ville få mindst 75.000 kr., og hvis den blev solgt dyrere, skulle de dele resten.

Nanna Jønsson fortæller, at hun følte sig presset af situationen.

- Jeg blev bare bedt om at tage en hurtig beslutning. Jeg nåede ikke at tænke igennem, hvad jeg sagde ja til, forklarer hun og afviser, at hun med den aftale var bevidst om, at den var en del af et fupnummer.

Hammerslaget endte på 54.000 euro - 527.000 kroner inklusive moms og salær.

Da Nanna Jønsson trak hesten ud af ridehallen, sendte Andreas Helgstrand hende et stort smil og signalerede med en tommelfinger i vejret, at han fik hesten.

I en pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage fremgik det efterfølgende, at hesten var det dyreste hingsteføl på auktionen.

Helgstrand Dressage

  • Helgstrand Dressage er stiftet i efteråret 2008 få uger før finanskrisen brød ud.
  • Selskabet er grundlagt af den tidligere OL-bronzevinder i dressur Andreas Helgstrand.
  • Den fallerede milliardær Ole Vagner stillede dengang sikkerhed, så Andreas Helgstrand kunne låne 34 millioner kroner til at købe godset Møgelmosegaard i Uggerhalne ved Vodskov og købe de første fem heste til en samlet pris på 22 millioner kr. uden at få ejerandel i forretningen.
  • Siden har Andreas Helgstrand sprængt rammerne for, hvor meget man kan tjene på at handle med topheste. I 2015 blev han hædret med en gazelle af erhvervsavisen Børsen, som en af landets hurtigst voksende virksomheder, efter et overskud før skat alene dét år på 48 millioner kroner.
  • Overskuddet voksede i 2018 til 141 millioner kroner, og det havde allerede samme år fået den hollandske kapitalfond Waterland til at købe 51 pct. af forretningen til en værdi på cirka 800 millioner kroner.
  • Det salg gjorde med ét slag Andreas Helgstrand til milliardær.

Men et par uger efter auktionen var pengene ikke dukket op, og føllet stod stadig hos Nanna Jønsson. Hun ringede til Andreas Helgstrand, som pludselig fortalte, at investoren var sprunget fra. Han var ikke interesseret i at købe det føl alligevel og slet ikke til den pris. Han oplyste, at buddet var aflyst.

Det var Nanna Jønsson helt uforstående over for.

- Jeg var nær faldet ned af min kontorstol. Man kan da ikke aflyse et hammerslag. Han sagde, at jeg nu ikke kunne få mere end 50.000 kroner. Og det var den jo ikke engang værd, mente han.

Nanna Jønsson blev rasende og nægtede at acceptere hestehandlerens udspil om en stærkt reduceret pris. Efter et par ugers tovtrækkeri indgik hun forlig med Helgstrand Dressage, som betalte hende 187.500 kroner for hesten.

Men Nordjyske kan afsløre, at forretningsmanden slet ikke var sprunget fra aftalen, som Helgstrand påstod.

Forretningspartneren afviser, at han på noget tidspunkt har givet udtryk for, at han ville trække sig fra handlen.

- Det har vi aldrig snakket om, siger han, da Nordjyske konfronterer ham med Helgstrands dobbeltspil.

Uvidende om studehandel

Partneren var faktisk helt uvidende om Helgstrands studehandel med avleren. Han vidste intet om, at hammerslaget var blevet aflyst, og at hesten i virkeligheden var blevet solgt langt billigere.

Få dage efter, at Andreas Helgstrand købte hesten af Nanna Jønsson for 187.500 kroner, sendte han en opkrævning til forretningsmanden.

Fakturaen, som forretningsmanden bekræfter at have modtaget og betalt, lød på i alt 527.000 kroner. Det fremgår af fakturaen, at Helgstrands velhavende partner også skulle betale salæret på trods af, Andreas Helgstrand på dette tidspunkt var vidende om, at der ikke var noget salær.

Dobbeltspillet sikrede altså Andreas Helgstrand en gevinst på omkring 340.000 kroner og en halv hest oveni.

Nanna Jønsson er stadig vred over forløbet.

- Det er vanvittigt. Han får 340.000 kroner og en halv hest. Det dobbelte af, hvad jeg fik for at sælge en hel hest, siger hun.

For Nanna Jønsson har sagen fået den konsekvens, at hun ikke længere avler varmblodsheste.

Velhaveren fortæller, at han ikke kan gennemskue, hvad Andreas Helgstrand har foretaget sig bag hans ryg.

- Men der skal i hvert fald en god forklaring til, siger han.

Den forklaring har Nordjyske forsøgt at få fra Andreas Helgstrand. Han ønsker dog ikke at svare på en lang række spørgsmål, som han har modtaget på mail. 

- Jeg vil ikke kommentere på detaljer i enkelte handler, men blot understrege, at hverken vi eller den omtalte investor - som har givet udtryk for tilfredshed med handlen og vores fortsatte samarbejde - kan genkende forløbet eller de nævnte beløb, skriver Andreas Helgstrand.

Nordjyske: Den omtalte investor har bekræftet det nævnte beløb - 527.000 kr. - over for Nordjyske. Hvorfor skriver du så, at han ikke genkender det?

- På vegne af Andreas: Vi har ikke yderligere kommentarer, skriver driftsansvarlig Per Jensen, der er Andreas Helgstrands højrehånd. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Politi og kommune undersøger henvendelse om muligt overgreb i børnehave
Luk