Seje Smaek holder ud: Stadig lækker mad til billige penge
Man må beundre en restaurant, der har leveret mad ud af huset, siden nedlukningen begyndte. Og niveauet er højt hele vejen igennem

Rørt tatar er klart en af mine favoritter. Smaeks version holder. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Da Restaurant Smaek åbnede i Aalborg i 2019, sprang tre ting i øjet. Den perfekte beliggenhed, den billige mad - den overraskende gode mad.
Smaek kan stadig bryste sig af at have en fantastisk beliggenhed - og de to andre punkter er heller ikke til diskussion.
Normalt skal man gå langt uden om de steder, der sælger sig selv på prisen, og med en beliggenhed i den tidligere og berygtede Casa Blanca-bygning skulle man måske tro, at køkkenets svage kvaliteter havde sat sig i gryderne og fulgte med videre til nye ejere.
Det er slet ikke tilfældet.
Menuen
Farseret skærising med smørdampet spidskål, muslingesauce tilsmagt med ristet karry og forårsløg.
Friskbagt foccasia med pisket urtesmør
Rørt oksetatar med salat, sprøde pommes frites og aioli.
Braiserede svinekæber med grov mos, grillede grøntsager, purløg og karse.
Chokolademousse med gele af røde bær, kageknas og mynte.
Første ret med fisk er præcis, som man kan forvente. Skærising, spidskål og en cremet sauce, der er til at blive glad i låget af. Lidt skarphed fra forårsløg og en remoulade-agtig krydring gør retten til en perfekt version af en sand klassiker. Sæt et glas hvidvin til. Riesling, chardonnay eller Sancerre. Så behøver man faktisk ikke andet.

Farseret skærising med smørdampet spidskål, muslingesauce tilsmagt med ristet karry og forårsløg. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Men aldrig så snart er vin og fisk væk, før vi har anrettet denne tatar. Det er tilkøb til menuen, så vi deler bare to og to. Hos Smaek er tataren også en klassiker, noget køkkenchefen (og frankofilen) Mikkel Jensen gerne har med på kortet.
Lækkert rørt kød med syre og sødme. Vi åbner ikke en ny flaske, men det var klart en mulighed, hvis der var flere voksne munde at sætte.

Rørt oksetatar med salat, sprøde pommes frites og aioli. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Menuens retter er ikke særlig svære at anrette. Maden kommer i nem emballage, som man også kan holde lun, og derfor er retten med svinekæber rygende varm og kommer på bordet i en dejlig duft af kød og kartofler.
En ret perfekt til en kold dag. Mørke møre svinekæber, dyb rig sauce og grøntsager med lidt bid. Vi er fan og spiser op. Drikker en Barbaresco fra 2007 til.

Braiserede svinekæber med grov mos, grillede grøntsager, purløg og karse. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Det er altså et godt fif at købe lidt flere retter og så dele dem imellem sig. Man får en god fornemmelse af at være til bords på en restaurant, og jeg slår igen et slag for, at man lige får spurgt ind til drikkevarer ved bestillingen. Så kan restauranten sælge sine egne vine med menuen eller komme med et par anbefalinger.
Desserten i menuen er chokolademousse klar til at spise i sit eget bæger, efter at man selv pynter med knas. Fin lille afslutning på menuen. Vi havde glemt at stille den i køleskab, det skulle vi nok have gjort, men den smagte dejligt alligevel.

Chokolademousse med gele af røde bær, kageknas og mynte. Foto: Jakob Kanne Bjerregaard
Vi fire kommer af med 245 kroner per mand for tre retter veltillavet mad til hver. Vi tilkøbte to gange tatar og delte dem under anretningen. 1158 kroner i alt.
Restaurant Smaek har virkelig fået styr på mad ud af huset og kører det snorlige uden dikkedarer. Det er nemt at gå til, det er enkelt at overskue, og så smager det rasende godt.
Ingen grund til ikke at give topkarakteren "tre stjerner" for dén oplevelse.
Sådan bedømmer vi takeaway
1 stjerne - Ikke optimalt – brug for forbedringer
2 stjerner - Det meste fungerer – nogle ting kunne være bedre
3 stjerner - Alt i orden – god mad
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.