Der er ikke tid til at gentænke hele ældreområdet til borgermøder og workshops. Der er brug for handling nu
Billedet af en ældresektor under pres er langt fra nyt, og problemerne har længe været erkendt. Men det halter stadig med de konkrete løsninger

Redaktionschef Kathrine Lykkegaard Jeppesen. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo
Tæt på hver fjerde af social- og sundhedspersonalet i Hjørring Kommune er over 60 år - og kan dermed gå på efterløn eller på pension om få år. Plejepersonalet i Brønderslev Kommune er i gennemsnit syge i fire uger hvert år. 17 ud af 18 af social- og sundhedspersonalet i Frederikshavn Kommune er på deltid. Det er svært at tiltrække arbejdskraft - og det medfører ubesatte stillinger, huller i vagtplanen - og de ansatte, der er tilbage, må løbe endnu stærkere.
Det er blot nogle af de udfordringer i ældresektoren, som Nordjyske har beskrevet gennem den seneste tid. Og der er langt fra tale om enkeltstående problemer i de enkelte kommuner, men om udfordringer, som langt hen ad vejen gør sig gældende i de fleste kommuner.
Billedet af en ældresektor under pres er langt fra nyt, og problemerne har længe været erkendt. Men det halter stadig med de konkrete løsninger.
For nyligt deltog social- og ældreminister Astrid Krag (S) i det første af en række borgermøder rundt om i landet om fremtidens ældrepleje. Det første borgermøde foregik på Sosu Nord Aalborg. Her var borgere, medarbejdere og pårørende inviteret til at bidrage med input om ældreplejen - og de udfordringer, man står overfor. Den åbne invitation til borgermøderne kommer efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale lagde op til store ændringer på ældreområdet.
- Vi skal have skabt en ældrepleje med mere tid til omsorg og mindre registrering og færre klik på skærme, lød det fra Astrid Krag (S) til borgermødet.
Det er vel næsten umuligt at være uenig i. Intentionerne er gode, og ordene er de rigtige. Men vi har ladet stå til for længe. Der er ikke tid til at gentænke hele ældreområdet til borgermøder, workshops og på dialogmøder. Der er brug for handling nu. Og det er muligt for en ansvarlig ledelse i kommuner, på plejehjem og i hjemmehjælpen at håndtere nogle af de store udfordringer, som ældresektoren står overfor.
Et af de håndtag, der er muligt at skrue på, er andelen af medarbejderne på fuldtid. På landsplan er blot 15,3 procent af social og sundhedspersonalet på fuldtid. Hvis man kan få flere til at tage fuldtidsstillinger, er der selvsagt flere arbejdstimer at gøre godt med. Aalborg Kommune er en af de kommuner, der har flest blandt social- og sundhedspersonalet på fuldtid. Her arbejder over en tredjedel på fuldtid. I Aalborg har man taget en beslutning om som udgangspunkt at slå alle stillinger op som fuldtidsstillinger. I Frederikshavn er det kun omkring 10 procent af stillinger, der slås op, som er fuldtid. Her har ledelsen ansvaret for at sikre en kultur og et arbejdsmiljø, hvor det giver mening at være 37 timer om ugen.
På Læsø Plejehjem har man også bevist, hvor stor en forskel man kan udrette lokalt. Her har de arbejdet intenst med deres sygefravær og har implementeret en app, hvor medarbejderne kan trykke på en rød, gul eller grøn knap alt efter, hvordan arbejdsdagen har været. På den måde kan man hele tiden holde øje med trivslen. Læsø Kommune er den kommune med det laveste sygefravær blandt alle landets kommuner.
Så selvom det er fint at få snakket varige løsninger godt igennem, er det vigtigt at huske på, at der også kan findes og implementeres løsninger nu. Snakken har allerede varet for længe, og det haster med konkrete tiltag.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.