Regler undrer bekymret badegæst

Tidligere livredder er kritisk overfor retningslinjerne for sikkerhed i badelandet ”The Reef” i Frederikshavn efter drukneulykke

En badegæst, der var til stede i vandlandet, da den syv-årige svenske dreng blev fundet livløs, undrer sig over sikkerhedsreglerne og de få livreddere. Foto: Peter Broen <i>Peter Broen</i>

En badegæst, der var til stede i vandlandet, da den syv-årige svenske dreng blev fundet livløs, undrer sig over sikkerhedsreglerne og de få livreddere. Foto: Peter Broen Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Sussi Staugaard fra Mårslet var gæst i badelandet ”The Reef” på Hotel Scandic i Frederikshavn i lørdags, da ulykken, hvor den nu afdøde 7-årige svenske dreng blev fundet livløs i bassinet, skete.

Hun undrer sig over retningslinjerne for sikkerheden i badelandet i Frederikshavn.

- For at være helt ærlig, siger hun, så er jeg bange for, at det kan ske igen. Der er konstant dunkelt og troperegn, der hindrer udsyn og luftveje, og i bølgeområdet - hvor der er meget turbulens - kan man ikke bunde, siger hun.

Sussi Staugaard har selv været livredder i ti år og mener, der er for få livreddere ved bølgebassinet.

- Når bølgerne er i gang, er der kun én livredder til stede i modsatte ende af bassinet. Med tanke på de svære svømmeforhold ville jeg som livredder ikke have ro i maven et eneste øjeblik, uddyber hun.

Jesper Buus, distriktsdirektør i Scandic, Jylland Nord/Midt, vil ikke gå ind i konkrete detaljer om antallet af livreddere:

- I det øjeblik, vi har rapporten fra politiet, går vi ind og ser det hele efter, siger han.

Spørgsmål: Er der i tilladelsen fra politiet blevet stillet et minimumskrav om antallet af livreddere?

- Det kan jeg ikke kommentere på, siger han og afviser at svare på Sussi Staugaards kritik på nuværende tidspunkt.

Foreslår livredder-kørekort

I marts fik ”The Reef” fornyet tilladelse til at drive vandlandet på hotellet.

Carsten Larsen, formand for Svømmebadsteknisk Forening, siger:

- Udgangspunktet er jo, at alt, hvad der sker i en svømmehal, er på eget ansvar.

- Der er krav om, at et vandland skal være sikkert og under opsyn - man skal for eksempel tjekke eventuelle blinde vinkler. Men der mangler et kørekort til at være livredder.

- Det er ureguleret. Der er ikke noget juridisk krav om, hvad en livredder er, og det er op til den enkelte svømmehal at vurdere, hvilke kurser de vil deltage i, forklarer han.

Carsten Larsen fortæller, at foreningen i samarbejde med Rådet for Større Badesikkerhed har arbejdet for en lovbundet certificering af livreddere de sidste 4-5 år.

Formand for Rådet for Større Badesikkerhed, Sven Hedegård, siger:

- I betragtning af hvor meget vand vi har i Danmark, og de mange vandlande, der skyder op, er det besynderligt, at der ingen lovgivning eksisterer på området. Det virker nogle gange som om, politikerne holder os ud i strakt arm.

Politiet har tilsynspligt

Det er den lokale politimyndighed, der i fællesskab med beredskabsmyndigheden og kommunen giver og fornyer tilladelse til at drive en svømmehal - både med og uden forlystelser.

Politiet stiller ikke specifikke krav til sikkerheden i svømmebade, men vurderer den enkelte svømmehals sikkerhedsprocedurer ud fra svømmehallens egne forslag til for eksempel antallet af livreddere.

Selvom politiet ikke stiller specifikke krav, har de dog tilsynspligt med vandlandets sikkerhedsprocedurer.

NORDJYSKE har forsøgt at få klarhed over, hvordan politiet i Frederikshavn har udført tilsynspligten, og i hvilket omfang.

Vicepolitiinspektør John Henriksen, stationsleder i Frederikshavn, er ikke umiddelbart i stand til at svare på det, men oplyser, at han vil undersøge det nærmere, når han kommer tilbage fra sin ferie.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.