Følelsesladet sejr for efterladte: Voldsomme indgreb på plejecenter

Indgreb på Margrethelund glæder Jørgen Jørgensens efterladte

Rikke Hansen er "enormt lettet" over, at politikerne anerkender de dårlige oplevelser, som hendes familie har haft med plejecenteret Margrethelund. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Rikke Hansen er "enormt lettet" over, at politikerne anerkender de dårlige oplevelser, som hendes familie har haft med plejecenteret Margrethelund. Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

VENDSYSSEL:Det vækker glæde hos Rikke Hansen, at der nu bliver sat ind med en længere række af initiativer på Margrethelund. Men samtidig lægger hun ikke skjul på, at oplevelserne på plejecenteret stadigvæk gør ufatteligt ondt.

- Der er stadigvæk ting, der er rigtigt svære, når man kommer til at tænke på nogle af episoderne derfra. Specielt den sidste dag min far levede, fortæller Rikke Hansen, der bor i Brønderslev.

Først på sommeren stod hun frem i Nordjyske Stiftstidende. Her fortalte hun om, hvordan hendes far, 78-årige Jørgen Jørgensen, havde syv forfærdelige uger i det, det skulle være en midlertidig aflastningsplads på plejecenteret i Dronninglund.

Et forløb, der blandt andet bød på dårlig pleje og uopmærksomt personale, endte med Jørgen Jørgensens død - og en familie, der var efterladt i sorg og frustration ovenpå en uværdig afslutning på faderens liv.

Jørgen Jørgensen døde efter syv uger på Margrethelund - egentlig skulle det bare have været et aflastningsophold, men familien oplevede det i stedet som et forfærdeligt ophold, der bød på inkompetent personale, masser af vikarer og meget lidt menneskelig indsigt. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Jørgen Jørgensen døde efter syv uger på Margrethelund - egentlig skulle det bare have været et aflastningsophold, men familien oplevede det i stedet som et forfærdeligt ophold, der bød på inkompetent personale, masser af vikarer og meget lidt menneskelig indsigt. Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Siden historien om Jørgen Jørgensen har der været skrevet meget om problemerne på Margrethelund. Blandt andet har man også kunnet læse om 73-årige Frans Arentsen, der blev opbevaret i sin seng, fordi personalet havde fået alt hans tøj væk.

Balladen på plejecenteret kulminerede fredag i denne uge, da Ole Jespersgaard (S), formand for ældreomsorgsudvalget i Brønderslev Kommune, redegjorde for den lange række af tiltag, der nu sættes i værk for at forbedre forholdene på stedet.

Disse redskaber bruges nu på Margrethelund

På baggrund af sagerne, der har været beskrevet af Nordjyske, har "Fagforvaltningen for Sundhed og Velfærd" i Brønderslev Kommune foreslået følgende initiativer iværksat:

- Internt tilsyn med henblik på at kortlægge dokumentationsniveauet og det faglige niveau.

- Ny ledelsesstruktur på Margrethelund.

- Forløb med ekstern konsulent i forhold til kulturen på Margrethelund.

- Ved kontakt af presse skal der tages umiddelbar kontakt til chef eller direktør.

- Referat ved møde med de pårørende.

- Nødkald til alle nye borgere på aflastningspladserne.

- Fællestillidsmanden fra FOA er fast på Margrethelund en dag om ugen.

- Opjustering af antallet af stedlige tillidsrepræsentanter. Valg til TR (tillidsrepræsentant) gennemføres hurtigst muligt.

- Proceduren for modtagelse af nye borgere gennemses. Plejecenterleder og assisterende leder bør modtage nye borgere, såfremt der ikke er fast personale til stede.

- Nyt velkomstmateriale målrettet aflastningen.

- Genopslag af vakante sygeplejestillinger på aflastningen, Margrethelund.

- Ældreområdet er i dialog med vikarbureauet for at sikre en mere stabil bemanding ved sygdom og i tilfælde af vakante stillinger.

Desuden indstiller ældreomsorgsudvalget følgende til økonomiudvalget i Brønderslev Kommune:

- At redegørelsen tages til efterretning.

- At der fremover bør være særlig opmærksomhed på såvel kommunikation mellem pårørende og personale som mellem den lokale ledelse på plejecentrene og chefniveauet.

- At erfaringerne i denne sag inddrages fremadrettet, således at der drages læring af sagen.

- At de foreslåede initiativer godkendes.

- At Sundheds- og Ældrechefen tager en dialog med pårørende fra Margrethelunds forskellige afdelinger om, hvordan de oplever stedet.

- At ældreomsorgsudvalget følger op på sagen løbende på de kommende møder.

- At der skal arbejdes med kulturen på Margrethelund.

Samtidig udtrykte udvalgsformanden stor anerkendelse af de oplevelser, som de pårørende har berettet om ved blandt andet at sige:

- Vi har jo fået redegørelser om de konkrete sager, og vi må bare indrømme, at der helt klart er noget, som vi kan gøre bedre. De her sager er noget, som vi skal drage læring af. Vi beklager meget den oplevelse, som folk har haft. Det har ikke været godt nok, lød det blandt andet fra Ole Jespersgaard.

- Enormt lettet

For Jørgen Jørgensens efterladte betyder systemets anerkendelse af deres oplevelser utroligt meget. For undervejs i forløbet klagede de faktisk - men dengang skete der tilsyneladende intet.

- Så vi var lidt bange for, at det ville blive syltet igen. Vi har kunnet forstå, at det er blevet syltet i systemet, hver gang der har været nogle klager (på Margrethelund, red.). Så vi havde en frygt for, at det ville ske igen. Og derfor var det en enorm lettelse nu at se, at der virkelig sker noget - og at de (politikerne, red.) vil følge op på det, så tiltagene også bliver efterlevet.

Rikke Hansen har som social- og sundhedsassistent selv arbejdet med ældre mennesker i årevis. Derfor følte hun sig forpligtet til at råbe op.

- Jeg håber da bestemt, at vi har opnået det for andre, der kommer ned på Margrethelund, at det både rent fagligt og også menneskeligt bliver bedre. Vi vidste godt, at vi kunne ikke opnå mere for min far, men det var svært som fagperson at se på, hvordan tingene var, siger hun og tilføjer:

78-årige Jørgen Jørgensen døde på plejecenteret Margrethelund efter det, datteren Rikke Hansen beskriver som "syv frygtelige uger". Arkivfoto: Martin Damgård

78-årige Jørgen Jørgensen døde på plejecenteret Margrethelund efter det, datteren Rikke Hansen beskriver som "syv frygtelige uger". Arkivfoto: Martin Damgård

- Jeg håber så meget, at indstillingen dernede fra personalet bliver sådan, at de i fremtiden kan gå hjem med en god følelse, og at de kan sige, at de er stolte af deres arbejdsplads.

Ikke let at stå frem

Selv om Rikke Hansen altså nærmest følte sig forpligtet til at stå frem, så var det ikke en let manøvre. Men her bagefter er hun glad for, at hun har gjort det.

Rikke Hansen havde ikke let ved at fortælle om oplevelserne på Margrethelund. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Rikke Hansen havde ikke let ved at fortælle om oplevelserne på Margrethelund. Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

- Jeg har simpelthen fået så mange reaktioner - også fra folk folk jeg overhovedet ikke kender. Folk har skrevet til mig, og de har stoppet mig i byen, fordi de kunne genkende mig fra artiklen. Folk synes, det var megagodt, at der skete noget, fordi de også har haft nogle oplevelser på Margrethelund, fortæller Rikke Hansen.

- Og så har jeg jo tænkt, at det simpelthen var rigtigt, at jeg fik taget mig sammen og fik ringet (til Nordjyske, red.) og fik sat det i værk. For det krævede rigtigt meget at turde at stå frem og at fortælle om, hvordan det havde været.

- Men jeg er utroligt glad og stolt over, at jeg fik det gjort.

For Rikke Hansen og hendes familie bliver det nu forhåbentlig med tiden lettere at lukke kapitlet med faderens død,

- Selvfølgelig lærer man at leve med tingene, men indimellem popper det jo op, og så kan man stadig mærke helt ned i maven, at der var nogle ting, som ikke var i orden. Men ligesom alle andre sorger, så lærer man at leve med det. Men jeg er utroligt glad for, at der nu sker noget, og at der bliver arbejdet på, at det bliver et bedre sted dernede på Margrethelund.

Rikke Hansen er i dag stolt af, at hun stod frem med familiens oplevelser - men det var ikke let, siger hun. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Rikke Hansen er i dag stolt af, at hun stod frem med familiens oplevelser - men det var ikke let, siger hun. Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.