34 kvinder fortæller nu om episoder med gynækolog

Endnu en strøm af kvinder melder om overgreb begået af nu afdød gynækolog

I en længere periode fra 1965 og frem til 1990 blev der på sygehuset i Hjørring begået seksuelle overgreb mod en række nordjyske kvinder. Overgrebene blev angiveligt begået af en i dag afdød gynækolog. Sagerne kom først til offentlighedens kendskab, da en kvinde i december 2021 fortalte om et overgreb, der fandt sted i 1985. På baggrund af hendes fortælling åbnede den nuværende ledelse for sygehuset en større undersøgelse. Det førte til, at 19 kvinder to måneder senere havde henvendt sig med fortællinger om krænkende adfærd. Samtidig stod det også klart, at der formentlig derudover er et stort mørketal af kvinder, der ikke har ønsket at give sig til kende. Det underbygges af, at endnu flere nordjyske kvinder nu har henvendt sig for at fortælle om at have været udsat for krænkende adfærd. <i>Arkivfoto: Henrik Bo</i>

I en længere periode fra 1965 og frem til 1990 blev der på sygehuset i Hjørring begået seksuelle overgreb mod en række nordjyske kvinder. Overgrebene blev angiveligt begået af en i dag afdød gynækolog. Sagerne kom først til offentlighedens kendskab, da en kvinde i december 2021 fortalte om et overgreb, der fandt sted i 1985. På baggrund af hendes fortælling åbnede den nuværende ledelse for sygehuset en større undersøgelse. Det førte til, at 19 kvinder to måneder senere havde henvendt sig med fortællinger om krænkende adfærd. Samtidig stod det også klart, at der formentlig derudover er et stort mørketal af kvinder, der ikke har ønsket at give sig til kende. Det underbygges af, at endnu flere nordjyske kvinder nu har henvendt sig for at fortælle om at have været udsat for krænkende adfærd. Arkivfoto: Henrik Bo

HJØRRING:En voksende bølge af henvendelser om seksuelle overgreb skyller i denne tid ind over sygehuset i Hjørring. Et stort antal af nye fortællinger om krænkende adfærd er således dukket op indenfor den seneste måneds tid. 

Sammenlagt er der nu 34 kvinder, der kan berette om traumatiske oplevelser - og det store spørgsmål er fortsat, hvor mange ofre der reelt kan være tale om.

Overgrebene er begået af en i dag afdød gynækolog, og de fandt sted over en periode på 25 år frem til omkring 1990. 

Artikler om overgreb på sygehuset

21. december 2021: Nordjyske fortæller om en kvinde, der som 23-årig i 1985 på sygehuset i Hjørring var udsat for et seksuelt overgreb fra en i dag afdød gynækolog. På baggrund af sagen åbner ledelsen for sygehuset - der i dag hedder Regionshospital Nordjylland - en større undersøgelse. Man har på baggrund af kvindens forklaring en mistanke om, at der kan være flere ofre for lægens grænseoverskridende adfærd.

18. februar 2022: Efter to måneder har ikke mindre end 19 nordjyske kvinder henvendt sig. Alle beretter de om overgreb, som skulle være begået af den afdøde gynækolog. Episoderne har ifølge Regionshospital Nordjylland fundet sted i en periode fra 1970'erne og frem til slutningen af 1980'erne. Ud af de 19 kvinder har 9 valgt at begynde på et psykologforløb for at få hjælp til at håndtere deres oplevelser. Samtidig virker det ifølge den lægefaglige direktør Søren Hjortshøj sandsynligt, at der formentlig er en del ofre, som ikke har henvendt sig.

20. februar 2022: Nordjyske bringer en historie med en af de kvinder, der har valgt at lade være med at henvende sig til sygehuset. Hun tilhører altså det såkaldte mørketal. Hun kan fortælle om et seksuelt overgreb i 1965 - hvilket dermed strækker overgrebene ud over en periode på nu 25 år. Stort set samtidig bringes en historie om en tidligere ansat på sygehuset i Hjørring. Hun fortæller, at det var velkendt på sygehuset, at den afdøde gynækolog begik overgreb på kvindelige patienter. "Alle vidste det, og alle talte om det", fortæller hun.

22. februar 2022: Endnu en kvinde fortæller om et overgreb. Hun oplevede, at hendes ønske om at få et barn blev brugt som pression. Samtidig giver hendes fortælling indtryk af, at det vidt og bredt indenfor sundhedsvæsenet har været kendt, at den i dag afdøde gynækolog stod bag krænkelser af sine patienter.

26. februar 2022: Ask Elklit, professor i klinisk psykologi, forklarer i Nordjyske, hvorfor det har været så svært for kvinderne at stå frem - og siger samtidig også, at når en enkelt kvinde gør det, kan det komme til at virke som en lavine. Han fastslår ligeledes, at det af hensyn til kvinderne er vigtigt, at sagerne kommer frem.

27. februar 2022: I forbindelse med afdækningen af overgreben har det været tydeligt, at folk er meget delte. På den ene side er der mange, der mener, at de gamle sager skal glemmes - og på den anden side er der en mindst ligeså stor gruppe, der mener sagerne skal frem. Ifølge antropologen og kønsforskeren Christian Groes skyldes det, at seksuelle overgreb er ramt af et såkaldt dobbelt-tabu. Samtidig er det for mange sværere at forestille sig at være udsat for et seksuelt overgreb - end det er at identificere sig med at være i familie med den afdøde gynækolog.

23. marts 2022: Yderligere 15 kvinder har meldt sig med fortællinger om seksuelle overgreb. Sammenlagt er der nu kommet henvendelser fra 34 kvinder i sagen.

Kvinde startede lavine

Sagen kommer til offentlighedens kendskab, da Nordjyske kort før jul beretter om oplevelserne fra en 60-årig kvinde. Hun bliver udsat for et seksuelt overgreb i 1985, da hun som 23-årig er til en gynækologisk undersøgelse hos den pågældende læge på sygehuset i Hjørring.

I forbindelse med kvindens historie får man samtidig også en klar fornemmelse af, at det blandt personalet er velkendt, at der tidligere er foregået flere overgreb på sygehuset i Hjørring. Og på den baggrund vælger sygehuset at gå ud med en efterlysning af flere ofre. 

Efterlysningen gør det ret hurtigt klart, at et skræmmende antal af nordjyske kvinder gennem årene har været udsat for krænkende adfærd på sygehuset. For da hospitalet to måneder senere gør status, har i alt 19 kvinder udnyttet muligheden for at henvende sig.

- Vi er selvfølgelig kede af, at vi har fået så mange henvendelser, lyder det ved den lejlighed fra Søren Hjortshøj, der er lægefaglig direktør på sygehuset (der i dag hedder Regionshospital Nordjylland).

Samtidig bliver det oplyst, at 9 af de 19 kvinder har behov for professionel hjælp til at håndtere deres oplevelser. De bliver via Regionshospital Nordjylland henvist til Nordisk Krisekorps, der har speciale i behandling af traumer.

Flere ofre fortalte

Selv om Regionshospital Nordjylland altså i slutningen af februar egentlig har sat et foreløbigt punktum i sagen, så fremgår det dog også, at der formentlig stadig er flere ukendte ofre.

- Jeg kan bestemt ikke afvise, at der kan være et mørketal, som vi ikke kender størrelsen af, sagde Søren Hjortshøj blandt andet.

Og det viser sig ret hurtigt, at han har ret i den formodning.

I de følgende dage skriver Nordjyske flere artikler om sagen. Først og fremmest fortæller en tidligere ansat på hospitalet, at det var velkendt blandt dele af personalet, at den afdøde gynækolog begik overgreb.

I dagene der følger, er der desuden yderligere to kvinder, der fortæller om overgreb. Begge kvinder tilhører det såkaldte mørketal - altså kvinder, der ikke har tænkt sig at henvende sig til sygehuset. 

Den ene kvindes fortælling klarlægger, at der er sket overgreb helt tilbage til 1965 - og den anden kvinde kan berette om, hvordan gynækologen havde brugt kvindens barnløshed til at gennemføre overgrebet.

15 nye fortællinger

Regionshospital Nordjylland har ikke lavet yderligere undersøgelser - men i tiden siden slutningen af februar har det fortsat været muligt for ofre at henvende sig. 

Tilsyneladende har de førnævnte kvinders fortællinger skubbet til andre - for yderligere 15 kvinder er kommet på banen. Dermed er det totale antal nu på 34 kvinder.

Det nye antal er kommet frem på baggrund af en forespørgsel fra Nordjyske, og som svar på den fastslår Regionshospital Nordjylland, at man ikke har yderligere at oplyse i sagen.  

I en skriftlig besvarelse lyder det sådan her fra den lægefaglige direktør Søren Hjortshøj:

"34 kvinder har henvendt sig til hospitalet. Alle kvinderne er blevet informeret skriftligt via e-Boks med telefonisk opfølgning om det konkrete samtaletilbud. Af de 34 kvinder ønskede 10 at opstarte i et forløb ved Nordisk Krisekorps. De resterende kvinder har ikke ønsket yderligere opfølgning. Alle kvinder har udtrykt, at de er glade for samtaletilbuddet og den måde, som Regionshospital Nordjylland har håndteret deres henvendelse på. Vi har ikke set yderligere henvendelser de seneste uger, men tilkommer der yderligere, så vil disse blive håndteret på samme vis".

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden