- Straf til medarbejdere ville være meget bedre end erstatning

Nu sker der noget i sag om børnemishandling på kostskole

René Vinding Christensen er jurist og talsmand for de gamle elever fra Gravenshoved Kostskole. Han var selv elev på kostskolen i 1990-1991. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

René Vinding Christensen er jurist og talsmand for de gamle elever fra Gravenshoved Kostskole. Han var selv elev på kostskolen i 1990-1991. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

NORDJYLLAND:Tårerne dryppede, da minder af den værste slags vældede op til overfladen på et stormøde forleden for gamle elever fra Gravenshoved Kostskole.

- Folk var meget følelsesmæssigt påvirkede. Mange kunne ikke lade være med at dele deres egen historie, og det påvirkede alle. Jeg havde det også selv svært, men det var en god følelse af "ked af det-hed", siger René Vinding Christensen, der er talsmand for tidligere elever, der klager over at de blev mishandlet af personalet på Gravenshoved Kostskole.

Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt drev Gravenshoved Kostskole i Sønderjylland gennem mange år, indtil institutionen blev lukket i 1992. Det var i helt overvejende grad nordjyske børn med adfærdsvanskeligheder, der blev anbragt på stedet, men også enkelte børn og unge fra andre steder i landet. Eleverne var i alderen 8 til 17 år. Privatfoto

Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt drev Gravenshoved Kostskole i Sønderjylland gennem mange år, indtil institutionen blev lukket i 1992. Det var i helt overvejende grad nordjyske børn med adfærdsvanskeligheder, der blev anbragt på stedet, men også enkelte børn og unge fra andre steder i landet. Eleverne var i alderen 8 til 17 år. Privatfoto

Det startede med 31 gamle elever, men nu er der næsten 110 navne på klagen, og knap halvdelen deltog i stormødet, enten personligt eller online. For mange af dem var det første gang, de mødtes med andre gamle elever med samme forfærdelige og i mange år fortrængte minder fra kostskolen: Kadaverdisciplin, psykisk og fysisk vold, seksuelle overgreb, tvangsfodring, frihedsberøvelse.

Her står sagen nu

Stormødet med de gamle elever blev holdt i den store sal ved siden af byrådssalen på rådhuset i Aalborg, hvor de gamle elever blev orienteret om, hvor sagen står nu:

*Skoleforvaltningen i Aalborg har dels meldt sagen til politiet og dels igangsat en uvildig advokatundersøgelse af de mange klager. Advokaten, Niels Vase fra HjulmandKaptain, er så småt ved at gå i gang med sin undersøgelse.

- Han kommer ikke til at sige noget om hvad konsekvenserne af sagen skal være. Han skal afklare, hvad der er foregået på Gravenshoved. Hvad han finder troværdigt. Meget er jo påstand mod påstand, men det er rimeligt tungtvejende, når 100 elever kommer med ret enslydende beretninger, siger René Vinding Christensen.

- Kommunen betaler regningen for advokatundersøgelsen, men kommunen blander sig ikke i advokatens arbejde, understreger han.

De fleste dokumenter vedrørende Gravenshoved er tilsyneladende blevet kasseret, så det bliver ikke så lidt af et detektivarbejde. Nogle papirer kan muligvis fremskaffes fra Rigsarkivet, men her er der mange måneders ventetid. Advokaten håber, ifølge René Vinding Christensen på at blive færdig med sit arbejdet i løbet af 2022.

Over 200 skal afhøres

*Syd- og Sønderjyllands Politi står for efterforskningen af sagen, eftersom kostskolen lå i Sønderjylland. De har fundet frem til over 200 mennesker, der skal afhøres: Gamle elever, tidligere ansatte, embedsmænd, politikere.

- De fleste af sagerne er forældet i forhold til straffeloven, og derfor har nogle gamle elever svært ved at forstå, hvorfor de skal "prikke hul på bylden". Men at en sag er forældet betyder ikke, den er irrelevant. Politiet får kun det store billede, hvis de får alle forklaringer, forklarer René Vinding Christensen.

Først når folk er afhørt af politiet, bliver de kontaktet i forbindelse med den uvildige advokatundersøgelse. Politiet starter med de hårdeste sager, men har ikke et tidsplan for, hvornår de enkelte skal afhøres.

Tidligere medarbejdere afviser beskyldninger

Alvin Hammer, der var forstander på Gravenshoved Kostskole fra midt i 1970'erne til skolen lukkede i 1992, døde i 1997.

Nordjyske har kontaktet en række tidligere ansatte på Gravenshoved Kostskole, som det er lykkedes at finde frem til. Kun to af dem har dog udtalt sig om de gamle elevers beskyldninger. Begge afviser beskyldningerne fuldstændig. Det kan du læse om her.

Tanja Andersen, der var pædagogmedhjælper på Gravenshoved Kostskole i 1989 bakker derimod de gamle elevers fortællinger op. Det kan du læse om her.

Jens Hedemand, der dengang var forstander på en anden institution, besøgte Gravenshoved Kostskole i 1992, og fortæller: "Det byggede på respekt, disciplinering og frygt eller angst for repressalier. Det var en afretningsanstalt." Hans oplevelse kan du læse om her.

Erstatning til gamle elever?

*Spørgsmålet om erstatning eller godtgørelse, som er den rette betegnelse, når man ikke kan påvise et økonomisk tab, fylder (endnu) ikke ret meget. At en sag er forældet i forhold til retsforfølgelse af eventuelle gerningsmænd, betyder imidlertid ikke, at ofrene ikke vil kunne få en godtgørelse, hvis sagen ender med en anerkendelse af at elever på Gravenshoved blev mishandlet og at myndighederne har handlet ansvarspådragende.

Ifølge René Vinding Christensen vil langt de fleste, hvis ikke samtlige gamle elever hellere se deres plageånder fra Gravenshoved straffet end have en godtgørelse. Men en godtgørelse kan meget vel være den eneste form for oprejsning, de gamle elever kan gøre sig håb om.

René Vinding Christensen: At folk endelig er begyndt at tro på os betyder alt. <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

René Vinding Christensen: At folk endelig er begyndt at tro på os betyder alt. Foto: Kim Dahl Hansen

Den er god nok

Der har været en del frustrationer og bekymringer, og også lidt gnidninger mellem nogle tidligere elever, der kommunikerer med hinanden i to Facebookgrupper.

- Nogen har været frustrerede og bekymrede over, om man nu også kunne tro på, at der endelig sker noget. Og det var det største mål med mødet. At sige, "den er god nok". Men bare det, at folk nu begynder at tro på os... Det er det, der har gjort mest ondt. Selv vores forældre troede, vi var fulde af løgn, siger René Vinding Christensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.