Italiensk i aften? Her er de bedste italienske restauranter i Aalborg

Man kan gå grueligt galt i byen, hvis man vælger det forkerte sted at få sit italienske mad-fix. Vi guider til de bedste af de klassiske i Aalborg

Der er flere gode ægte italienske spisesteder i Aalborg. Her er det under en dyst mellem AS Roma og AC Milan. Læs mere i bunden af artklen. Foto: Martin Damgård

Der er flere gode ægte italienske spisesteder i Aalborg. Her er det under en dyst mellem AS Roma og AC Milan. Læs mere i bunden af artklen. Foto: Martin Damgård

Næsten alle kan lide italiensk mad, og de fleste har deres favoritter. De allermest populære italienske retter i dag er baseret på pasta og pizzabunde. Spaghetti Bolognese og Pizza med fyld.

I Aalborg har vi fem ærke-italienske restauratører, der laver mad, som de kender det fra deres hjemland Italien. En enkelt restauratør er fra Rom, en andens familie er fra Milano, mens tre stammer fra området i syd omkring Napoli.

Prismæssigt er italiensk mad billigt, og man får altid meget mæthed for pengene. Er man ude på eventyr og vil gå om bord i det italienske køkken på en restaurant, kommer man langt ved at dele retterne, og restauranterne har alle sammen gode tilbud for studerende eller andre, der gerne vil ud at spise.

Italiensk for begyndere

Det italienske køkken er et af de ældste, vi kender til i Europa, og det har udviklet sig gennem mange århundreder til det, det er i dag. Lige fra dengang Romerriget regerede et par århundreder før Kristus til turen over Atlanten i 18-tallets Amerika og tilbage igen.

Italiensk mad er nemt at lave derhjemme, for det kræver ganske få gode råvarer at lave en god pasta med kødsovs eller hjemmelavet pizza.

Men mens de fleste af os tænker pasta og pizza, når nogen foreslår italiensk, så har det italienske køkken dog meget mere at byde på på restauranterne.

Et middelhavskøkken med adgang til de bedste råvarer kan ikke begrænse sig til det allermest simple som pizza og pasta.

Herunder en ultrakort indføring i det klassiske italienske køkken, som er meget stringent delt op, hvis man for eksempel fejrer stor fødselsdag eller bryllup på en restaurant.

Et italiensk måltid

Aperitivo: Lidt at drikke inden måltidet. Kan være Campari, Aperol Spritz eller Prosecco

Apéritif: Lille kold snack - pølse, grøntsager eller brød.

Primo: Forret der skal fylde maven. Eks. pasta, risotto, gnocchi.

Secondo: Ofte fisk, kalv, gris eller kylling med kartofler.

Contorno: Tilbehør kan bestå af salat eller grøntsager.

Formaggio e frutta: Ost og frugt er første dessert.

Dolce: Dessert kan være tiramisu eller is.

Caffè: Kaffe.

Digestivo: En stærk likør til maven - for fordøjelsens skyld.

Ikke mere historie og fakta. Herunder er en liste over de bedste italienske spisesteder i Aalborg og Nordjylland.

1. La Locanda - når det skal være gourmet

La Locanda har italiensk gourmet-mad på et højt niveau. Arkivfoto: Henrik Louis

La Locanda har italiensk gourmet-mad på et højt niveau. Arkivfoto: Henrik Louis

Her får man italiensk på den helt store gourmet-klinge. Indehaver Carlo Liberati laver smagfuld og smuk mad i rustikke omgivelser. Vinkortet er bredt og langt, og folkene på gulvet kender deres metier.

2. SanGiovanni - klassisk trattoria-stil

SanGiovanni er stærke på de klassiske trattoria-retter. Arkivfoto: Martin Damgård

SanGiovanni er stærke på de klassiske trattoria-retter. Arkivfoto: Martin Damgård

To generationer af familien Volpi står for ærke-italiensk trattoria-mad. Det er pasta, pizza og masser af klassiske retter. Prøv deres vitello tonnato eller deres tiramisu. Også her er vinkælderen bred, og indehaver Mikele Volpi er topuddannet til at rådgive om vinene.

3. Fellini - den hyggelig favorit

Il Ristorante Fellini er en af danskernes favoritter. Arkivfoto: Claus Søndberg

Il Ristorante Fellini er en af danskernes favoritter. Arkivfoto: Claus Søndberg

Endnu et familiedynasti i Aalborg gennem flere årtier. Italiensk med et dansk twist. Mad så man bliver mæt kreativt anrettet. Her finder man også klassikerne på en restaurant, der emmer er varm og kærlig atmosfære.

4. Trapo - når mad og vin går sammen

Trapo er La Locandas lillesøster. Trattoria og pizza. Arkivfoto: Martin Damgård

Trapo er La Locandas lillesøster. Trattoria og pizza. Arkivfoto: Martin Damgård

Her er La Locandas lillebror, der før hed La Bottega. Her får man alle de velkendte italienske retter. Deres carbonara er helt speciel, mens der selvfølgelig også serveres pizza og pasta bedre end mange andre steder i Aalborg.

5. Sticchis - den helt klassiske pizza

Sticchis er eneste restaurant i Danmark med UNESCOs billigelse. Arkivfoto: Claus Søndberg <i>Pressefotograf Claus Søndberg</i>

Sticchis er eneste restaurant i Danmark med UNESCOs billigelse. Arkivfoto: Claus Søndberg Pressefotograf Claus Søndberg

En pizza bliver ikke mere original, end når den tilberedes efter bevægelsen Vera Pizza Napoletanas forskrifter - der er UNESCOs verdensarv. Kun 1000 pizzeriaer har denne mærkat, og ét af dem befinder sig i Aalborg.

Antonio Sticchi er indehaveren, og du får ham aldrig til at gå kompromis.

6. Azzurra - alt på et fad

Masser af mad på Azzurra. Arkivfoto: Henrik Bo

Masser af mad på Azzurra. Arkivfoto: Henrik Bo

Endnu en italiensk restaurant i den ægte klassiske trattoria-stil. Her er der mulighed for at prøve italienske retter, man ikke har set før. Der er meget mad, og man bliver mæt. I guder, hvor bliver man mæt.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.