Disse ni nordjyske spisesteder er værd at lægge mærke til lige nu

Mange restauranter har brugt nedlukningen til at skærpe deres profil, og nye steder er åbnet her op til sommeren. Her er listen over nogle af de steder, der er værd at holde øje med i sommerlandet eller på sin "staycation"

Christian Nurup er køkkenchef på Restaurant Bühlmann på Hotel Scheelsminde. Han står sammen med Nadia Bach for den ypperste gourmet på hotellet kaldet "Récite". Foto: Kim Dahl Hansen

Christian Nurup er køkkenchef på Restaurant Bühlmann på Hotel Scheelsminde. Han står sammen med Nadia Bach for den ypperste gourmet på hotellet kaldet "Récite". Foto: Kim Dahl Hansen

Denne liste er på ingen måde fuldendt, men den er hvert fald aktuel. Vi bør næsten belønne arbejdsomhed og udviklingstrang, som mange af disse nye steder udtrykker. Når man er tro mod sine idealer og sig selv, så har man etableret et sted, der i sig selv er bæredygtigt mange år fremover.

1. Medvind har masser af medvind - tang og bifangst på menuen

Kok Emilie Qvist Kjærgaard (tv) og restaurantchef Emma Milner er kompagnoner og driver Medvind i Hanstholm i fællesskab. De to unge restauratører kan se tilbage på en succesfuld åbning, med gæster fra nær og fjern. Arkivfoto.

Kok Emilie Qvist Kjærgaard (tv) og restaurantchef Emma Milner er kompagnoner og driver Medvind i Hanstholm i fællesskab. De to unge restauratører kan se tilbage på en succesfuld åbning, med gæster fra nær og fjern. Arkivfoto.

Emilie Qvist Kjærgaard er en nordjysk Wunderkind med en opvækst på Livø og lærepladser på de bæredygtige Michelin-restauranter Relæ (nu lukket) og new yorker-restauranten Blue Hill at Stone Barns (to Michelin-stjerner).

Hun personificerer de nye tendenser i tiden, hvor der altid tænkes bæredygtighed, og det er altid en oplevelse at sidde med ved hendes bord, hvor grænserne for valg af råvarer hele tiden udvides og prøves af.

Held og lykke med at få plads, siger jeg bare.

Herunder kan du læse om Emilie Qvist Kjærgaard og hendes kompagnons arbejde med og tanker om restauranten.

2. Nykøbing Mors - fem klasse-spisesteder inden for ti minutter

Retterne hos Steenbergs Hotel & Brasserie ser flotte ud.

Retterne hos Steenbergs Hotel & Brasserie ser flotte ud.

Køkkenchef Allan Poulsen har opnået det vildeste generalie-blad, siden han blev Årets Kok i 2008. Nu står han i spidsen for køkkenet på det nyåbnede Steenbergs Hotel & Brasserie i Nykøbing Mors. Men man skal ikke køre langt for at finde fire andre gode steder som Limfjordens Hus, Sallingsund Færgekro, Café No. 1 eller Feggesund Færgekro.

Læs om Steenbergs ambitioner her og bagefter vores første anmeldelse af stedet.

Sidst en lækker lille liste over gode steder at spise på farten. Heriblandt Feggesund Færgekro, der har stegt ål på menuen. Og jo, det må man gerne spise, og det smager dejligt.

3. Bühlmanns Récite-oplevelse - ypperlig gourmet på Scheelsminde

Velsmagende snacks der får lov at stå på bordet længe, indtil vi er helt færdige.

Velsmagende snacks der får lov at stå på bordet længe, indtil vi er helt færdige.

Hvis sommerens ferie ikke strækker sig til længere end terrassen og egen matrikel, og man alligevel har brug for at komme på en rejse, så er her en oplagt mulighed for de mad-interesserede på Restaurant Bühlmanns i Aalborg.

Récite betyder "fortælling/historie" på fransk, og på den måde guides man på en gastronomisk rejse, der er fuld af overraskelser i forhold til, hvad man normalt oplever i en gourmet-menu.

Husk at bestille bord god tid i forvejen.

Mød køkkenchefen her:

4. Skagen Rooftop

Åbner i etaper. Selve tagterrassen åbner først næste år.

Åbner i etaper. Selve tagterrassen åbner først næste år.

Stor sommernyhed på havnen i Skagen. Franske gourmet-nestor, Michel Michaud, er garant for kvaliteten i køkkenet, mens den planlagte tagterrasse i rooftop-stil vil blive noget af et tilløbsstykke, når den åbner næste år.

Første etape åbner i slutningen af juni.

Læs mere om projektet her:

5. Blink - fiskefrikadeller og rabarbertærte kan også noget

Nyt liv til caféen ved Det Grå Fyr.

Nyt liv til caféen ved Det Grå Fyr.

Tre eksil-jyder fra København overtog caféen ved Det Grå Fyr i Skagen sidste år i ren afmagt over ikke at kunne foretage sig noget under den første nedlukning.

De endte med at blive lagt ned af glade gæster for deres gode simple retter, og nu har de udvidet med en bagerafdeling.

Her vores første artikel om stedet.

Læs her, hvordan det har været at opleve pludselig succes.

6. Svinkløv Badehotel - skarpt og præcist

Køkkenet på badehotellet har aldrig stået skarpere. Arkivfoto: Laura Guldhammer

Køkkenet på badehotellet har aldrig stået skarpere. Arkivfoto: Laura Guldhammer

Forpagter og Kenneth Toft-Hansen er netop blevet hædret af sine kolleger som "Kokkenes Kok 2019". For at være en god kammerat, for at være tro mod sine idealer om bæredygtighed og for at gøre opmærksom på dansk gastronomi især med sin VM-sejr i 2019.

Man skylder sig selv oplevelsen af at få bord og trods de nye lokaler stadig mærke historien på stedet. Og maden. I hvert fald også maden.

Herunder vores seneste anmeldelse, der stadig holder.

7. VesterØL - crazy, smagfuldt og helstøbt

Det er parret Kamilla Kristensen og Thomas Wetle, der står bag VesterØl. Foto: Tom Andersson

Det er parret Kamilla Kristensen og Thomas Wetle, der står bag VesterØl. Foto: Tom Andersson

Det var dem, der truede med at åbne på trods af coronarestriktionerne i ren frustration. Her får man mad i øjenhøjde med twist, der gør dig rundtosset. Har jeg hørt. For det er stadig stort set umuligt at få bord på Læsø-restauranten. Men jeg har smagt køkkenchefens mad før. Det er syv år siden, og jeg vil stadig have mere.

Min kollega var heldig at få bord sidste år, og hans madanmeldelse kan læses her.

8. Agger Darling - lidt Michelin-stjerne tilsat brændefyret ovn og frie hænder

Nicolas Min Jørgensen med Iben Dragsbæk Hansen foran deres Agger Darling. Foto: Carsten Hougaard

Nicolas Min Jørgensen med Iben Dragsbæk Hansen foran deres Agger Darling. Foto: Carsten Hougaard

Tidligere Michelin-kok, Nicolas Min Jørgensen, forløste ikke sit fulde potentiale sidste år, kunne man fornemme på anmeldelserne og hans egen vurdering af første sæson på stedet.

Nu er der bebudet et 2021 med forhøjede ambitioner, hvor især maden vil få et hak op, og når vi snakker Nicolas Min, så kan det kun være et besøg værd.

Anmelderen skrev:

- Tag en tur til Agger og oplev, hvordan en topkok udfolder sig, når han smider de snærende bånd fra fine dining og arbejder legesygt og kreativt. Jeg er sikker på, at sovsen er smagt bedre til næste gang."

Læs hele anmeldelsen her.

9. Fusions Omakase - i en liga helt for sig selv

Vinh Du er sushi-ekspert om en hals, og det er værd at opleve Fusions Omakase med op imod 30 små serveringer. Foto: Kim Dahl Hansen

Vinh Du er sushi-ekspert om en hals, og det er værd at opleve Fusions Omakase med op imod 30 små serveringer. Foto: Kim Dahl Hansen

2021 bliver året, hvor Fusion bliver opdaget af nye krævende gæster. Ejeren Vinh Du er yderst ambitiøs og hans Omakase-oplevelse har sat helt nye standarder i Danmark for, hvordan sushi skal smage. Og 2021 får Omakase faktisk endnu et "step up".

Samtidig har Fusion også glæde af 6-gaflede Rasmus CK, som nu har det meste af ansvaret for á la carte-restauranten. Det giver et meget dygtigt hold af folk, der kan håndtere fusionskøkkenet på bedste vis.

Dét er værd at opleve. Læs om det her.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden