Dansk Varmblod i hårdt angreb: Helgstrand brød reglerne

Dansk Varmblod, der stod bag omstridt auktion, afviser, at de var indblandet i uregelmæssigheder

Jan Pedersen, der er ridder af Dannebrog, har været formand for Dansk Varmblod siden 1994. <i>Foto: Bente Poder</i>

Jan Pedersen, der er ridder af Dannebrog, har været formand for Dansk Varmblod siden 1994. Foto: Bente Poder

NORDJYLLAND:Den spektakulære sag om Andreas Helgstrands dobbeltspil på en auktion i efteråret 2020 kaster lange skygger over brancheforeningen Dansk Varmblod.

I en mail, som Nordjyske er i besiddelse af, blåstempler direktør Casper Cassøe aflysningen af hammerslaget på et føl, som ellers var blevet solgt for 527.000 kroner inklusive moms og salær til Andreas Helgstrand. 

"Jeg bekræfter på vegne af Dansk Varmblods Auktionsudvalg, at omtalte føl er trukket ud af auktionen, og ikke bliver debiteret for deltagelse samt sælgersalær," skrev Casper Cassøe i en mail til Helgstrand Dressage 2. oktober 2020 - en lille måned efter auktionen. 

Som Nordjyske skrev tidligere på ugen, snød Andreas Helgstrand både den avler, der solgte hesten, og den velhavende nordjyske forretningsmand, der skulle købe den sammen med ham, så hestemilliardæren selv kunne stikke omkring 340.000 kroner i lommen. 

Centralt for dette svindelnummer er, at det lykkedes Andreas Helgstrand at slippe ud af sit høje hammerslag, presse avleren markant ned i pris for føllet og samtidig vildlede forretningsmanden til at tro, at hesten stadig var solgt for de 527.000 kroner på auktionen. På trods af, at han godt vidste, at hammerslaget var aflyst.

Dansk Varmblod, der arrangerede auktionen, afviser, at foreningen har trukket hammerslaget tilbage på Andreas Helgstrands opfordring. 

Tager stærk afstand

Den magtfulde formand Jan Pedersen, der også er i spidsen for World Breeding Federation for Sport Horses, vil ikke stille op til interview om sagen. Han skriver i en mail til Nordjyske:

"Dansk Varmblod tager stærkt afstand fra, at samarbejdspartner Helgstrand Dressage og sælger Nanna Jønsson imod auktionsbetingelserne handlede føllet inden auktionen."

Dansk Varmblods direktør Casper Cassøe påstår i et interview med Nordjyske, at Dansk Varmblod allerede på auktionsaftenen blev gjort bekendt med, at Andreas Helgstrand og Nanna Jønsson havde lavet en aftale på forhånd. 

- Vi gør opmærksom på det over for begge parter, og så stiller vi os udenfor og siger, at det her må I selv løse, siger Casper Cassøe. 

Nordjyske: Så I har oplyst til både Andreas Helgstrand og Nanna Jønsson i september 2020, at de har brudt auktionsreglerne?

- Ja, og at vi ikke vil være en del af det.

Har I oplyst det til dem skriftligt eller mundtligt?

- Mundtligt. På dagen.

På selve auktionsaftenen?

- Det tror jeg. Prøv og hør, det er to år siden. Det kan jeg ikke svare på.  Jeg ved bare, at føllet er ikke solgt på auktion.

Hvorfor har I ikke offentliggjort det?

- Vi har egentlig ikke haft i sinde at holde noget som helst skjult på nogen måde.

Casper Cassøe kan ikke dokumentere sin påstand om, at Dansk Varmblod selv trak hammerslaget, fordi de blev opmærksom på, at der var handlet i strid med reglerne. Han kan ikke huske, hvem der gjorde ham opmærksom på det, og foreningen har ikke sendt en eneste mail, hvor regelbruddet bliver nævnt. 

"Løgn og latin"

Ifølge Nanna Jønsson er det "løgn og latin", at Dansk Varmblod skulle have påtalt, at hun havde brudt auktionsreglerne.

- Jeg hører intet fra Dansk Varmblod før 14 dage efter auktionen, hvor jeg selv ringer og spørger, hvem der henter min hest. Og der siger Dansk Varmblod til mig, at jeg selv kan ringe til Andreas Helgstrand og finde ud af det, siger hun.

Efter Casper Cassøe har læst sine citater til denne artikel, erkender han, at Nanna Jønsson ikke fik besked umiddelbart efter auktionen. Det var kun Andreas Helgstrand, der fik besked, oplyser han nu.

Han er vred over, at der blev indgået en handel "bag vores ryg". Og som direkte konsekvens af sagen, besluttede foreningen ifølge Casper Cassøe efterfølgende, at de ikke ville afholde flere auktioner i samarbejde med Andreas Helgstrand.

Ifølge Casper Cassøe er den sag, som Nordjyske har beskrevet, den eneste gang, der ikke er blevet spillet efter reglerne til en auktion afholdt af Dansk Varmblod. 

- Jeg er ikke bekendt med, at der er en tvist med andre overhovedet, som ikke er afregnet ind over os, siger han.

Ingen kommentarer 

Andreas Helgstrand afviser gennem sin højrehånd Per Jensen, driftsansvarlig i Helgstrand Dressage, at forholde sig til Casper Cassøes kritik. 

- Vi har ingen kommentarer.

Men noget tyder på, at Andreas Helgstrand ikke fik beskeden fra Casper Cassøe på auktionsaftenen. To dage senere, 7. september 2020, skrev Helgstrand Dressage nemlig i en pressemeddelelse, at hingsteføllet blev "solgt for imponerende 54.000 euro". 

På baggrund af det aflyste hammerslag lavede Andreas Helgstrand en studehandel med avler Nanna Jønsson, hvor han betalte 187.500 kr. inklusive moms for hele hesten. Og få dage efter sendte han en faktura til sin forretningspartner - en velhaver, der har betinget sig anonymitet, men hvis identitet Nordjyske kender - på 527.000 inklusive moms og salær. Selvom hammerslaget altså var trukket tilbage.

Men Casper Cassøe afviser, at han kender til Andreas Helgstrands aftale med forretningsmanden. 

- Dansk Varmblod har ikke kendskab til, at det omtalte føl skulle være solgt til tredjeperson, skriver han i en mail. 

Nordjyske har bedt kapitalfonden Waterland, der ejer majoriteten af Helgstrand Dressage, forholde sig til, om den stadig mener, at "alle behandles fair og rimeligt", som fonden skrev for en måned siden. Ledende partner Kaspar Kristiansen har ikke ønsket at stille op til interview, men han skriver i en mail:

"Jeg vil ikke kommentere konkrete handler og mener ikke, at det negative billede i Nordjyskes dækning af enkeltsager er kendetegnende for Helgstrand Dressages virksomhed i dag."

Senere fredag erkender direktør for Dansk Varmblod, Casper Cassøe, at auktionsloven blev overtrådt i omstridt auktion. 

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.