Intet er ændret på plejecenter, efter Rikke fortalte om sin fars død: - Man får så ondt i maven

Det skuffer Rikke Hansen voldsomt, at patienter på omdiskuteret plejecenter er i fare

Rikke Hansen mistede sin far efter et forløb med dårlig pleje på Margrethelund. Derfor rammer det hende ekstra hårdt, at forholdene tilsyneladende ikke er blevet bedre. Arkivfoto: Lars Pauli <i>Foto: Lars Pauli</i>

Rikke Hansen mistede sin far efter et forløb med dårlig pleje på Margrethelund. Derfor rammer det hende ekstra hårdt, at forholdene tilsyneladende ikke er blevet bedre. Arkivfoto: Lars Pauli Foto: Lars Pauli

VENDSYSSEL:Når man har mistet sin far efter et forløb med dårlig pleje på det omdiskuterede plejecenter Margrethelund, så rammer det ekstra hårdt, at forholdene tilsyneladende ikke er blevet bedre.

- Jeg er mega skuffet, og jeg er også ked af det.

Sådan siger Rikke Hansen fra Brønderslev. Hendes reaktion kommer på baggrund af et helt nyt tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed - hvor der berettes om "kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden".

- Man får simpelthen så ondt i maven over det. Det er så skrækkeligt, at tingene ikke er blevet bedre dernede. Der ligger jo nogle mennesker derude, som bliver totalt syltet i deres sygdom, siger hun.

- Jeg har selv en bekendt, der er på Margrethelund lige nu. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på.

Rikke Hansen har ellers selv gjort en indsats for at forbedre situationen, for i sommeren 2021 fortalte hun om sin fars tragiske forløb. Han afgik ved døden efter syv frygtelige uger på plejecenteret i Dronninglund.

Rikke Hansen er selv social- og sundhedsassistent, og hun har i årevis arbejdet med ældre mennesker i psykiatrien ved Region Nordjylland. Så hun kender en del til, hvordan ældre patienter skal behandles - og det var også én af grundene til, at hun følte trang til at stille alvorlige spørgsmålstegn ved forholdene på plejecenteret Margrethelund.

- Det er sørgeligt

I kølvandet på en serie af artikler om situationen vedtog Brønderslev Kommunes ældreomsorgsudvalg en lang række af initiativer for at forbedre forholdene. Og den daværende udvalgsformand Ole Jespersgaard anerkendte fuldt ud kritikken fra Rikke Hansen og andre pårørende.

Om Margrethelund

Margrethelund ligger i Dronninglund og er det største plejecenter i Brønderslev Kommune.

Der var ved tilsynet 80 pladser på plejecenteret - og derudover 13 pladser, som var nedlukket. De 80 pladser fordeler sig på 32 almene pladser, 24 pladser til patienter med demens og 24 aflastningspladser (midlertidige). Tilsynet rettede sig mod de 24 aflastningspladser.

Der er cirka 73 ansatte på Margrethelund. Det dækker sygeplejersker, sosu-assistenter og sosu-hjælpere. Derudover er der tilknyttet fysioterapeuter, ergoterapeuter, timelønnede ufaglærte vikarer og vikarer fra vikarbureauer.

Gennem længere tid har Margrethelund haft vakante stillinger, og derfor har vikarforbruget været stort. Ved tilsynet var der 11 ubesatte stillinger.

- Jeg synes simpelthen, at det er så sørgeligt, at man tilsyneladende alligevel ikke er kommet længere på Margrethelund. Efter at vi havde været fremme med historien, så virkede det jo virkelig til, at Ole Jespersgaard gik ind i sagen og fik sat nogle ting i værk. Og det gav jo noget ro i sindet for min mor og jeg, for så følte vi, at vi havde fået sat gang i noget - og så kunne vi ikke rigtigt gøre mere. Så det var en form for lettelse, siger Rikke Hansen.

- Derfor er det også noget af et chok, man får i dag, når man kan læse om, at tingene alligevel ikke er blevet bedre. Nærmest tværtimod

Tillid er væk

Rikke Hansen havde i kølvandet på sensommerens opmærksomhed om problemerne en tro på, at tingene var ved at blive bedre på Margrethelund. Men lige nu er det svært for hende at bevare optimismen.

- Min tillid er fuldstændig væk, når man hører om det her. Og jeg tænker jo også over, hvor mange der har fortiet, at situationen var sådan her, siger Rikke Hansen og tilføjer:

- Der skal virkelig mange positive historier om Margrethelund til, før at der er rettet op på det her.

Situationen på Margrethelund har i første omgang blandt andet betydet, at aflastningsafdelingen er blevet delvist rømmet - således at der hen over julen kun var fyldt op på otte ud af 24 pladser. Det glæder trods alt Rikke Hansen.

- Når de ikke har kvalificeret personale nok, så er det fint, at de i det mindste har lavet det valg. Måske skal de faktisk lukke pladser, så det passer til det personale, der er dernede.

Har ikke fortrudt

Trods det faktum, at der altså ikke er sket en tilfredsstillende fremgang på Margrethelund, har Rikke Hansen på ingen måde fortrudt, at hun stod frem og fortalte om sin fars tragiske forløb.

- Jeg tænker bestemt ikke, at det var nytteløst, vi stod frem. For der kom fokus på, hvor dårligt det var dernede, og jeg håber nu igen på, at der bliver fulgt op på det her nye, som er kommet frem. Så jeg har i hvert fald ikke fortrudt. Jeg er glad for, at vi gjorde det - og jeg håber stadig, at tingene bliver bedre på Margrethelund.

Tidsforløb - Margrethelund

8. juli 2021: Nordjyske bringer artiklen ”Syv frygtelige uger blev Jørgens sidste”. I artiklen kan man læse om Jørgen Jørgensens ophold på Margrethelunds aflastningsafsnit, hvor han får det gradvist værre og til sidst afgår ved døden. Forløbet er præget af uværdighed og tvivlsom pleje, og det får Jørgen Jørgensens familie til at stille alvorlige spørgsmålstegn ved forholdene på plejecenteret i Dronninglund. Også overlægen Michael Borre er kritisk overfor forløbet.

16. juli 2021: Også Jette Arentsen rejser nu kritik af Margrethelund. Hendes mand Frans Arentsen har ligeledes været igennem et uværdigt forløb. Han oplever blandt andet at blive opbevaret i sin seng - ene og alene af den grund, at personalet har fået hans tøj væk.

17. juli 2021: Sagerne fra Margrethelund vækker opstandelse i Ældre Sagen. Vicedirektør Michael Teit Nielsen kalder blandt andet forholdene for ”gruopvækkende”.

18. juli 2021: Hanne Christensen fra FOA Vendsyssel mener, at politikerne også må påtage sig et ansvar – og afsætte flere penge til ældreplejen. Ellers bedres forholdene ikke, mener hun.

19. juli 2021: Den daværende formand for ældreomsorgsudvalget, Ole Jespersgaard (S), kræver en redegørelse fra Margrethelund – og udtrykker ønske om at finde flere penge til ældreområdet.

18. august 2021: Politikerne i Brønderslev Kommunes ældreomsorgsudvalg vedtager en lang række af initiativer i forhold til at forbedre forholdene på plejecenteret. Blandt andet skal der laves en ny ledelsesstruktur, og desuden skal der ske en løbende opfølgning på udviklingen. Udvalgsformand Ole Jespersgaard (S) beretter samtidig om et massivt antal borgerhenvendelser omkring utilfredshed med Margrethelund. I samme ombæring har Styrelsen for Patientsikkerhed spurgt ind til problemerne på plejecenteret - men styrelsen stiller sig umiddelbart tilfreds med de planlagte initiativer.

17. september 2021: Blandt andet som følge af sagen fra Margrethelund vælger byrådet i Brønderslev Kommune at tilgodese ældreområdet i forbindelse med budgetforhandlingerne. Sammenlagt tilføres området omkring ni millioner kroner ekstra.

28. september 2021: BDO leverer det årlige uanmeldte socialfaglige tilsyn på Margrethelund, hvor det vurderes, at "kerneydelsen leveres samlet set med en tilfredsstillende faglig kvalitet". Det konkluderes dog også, at "den samlede journalføring er mangelfuld, og at det vil kræve en fortsat målrettet ledelsesmæssig indsats at understøtte medarbejdernes dokumentationspraksis og opkvalificere den samlede dokumentation. Det er ligeledes tilsynets vurdering, at medarbejdertrivsel, faglig udvikling og rekruttering fortsat vil kræve en vedvarende ledelsesmæssig indsats".

2. oktober 2021: Et af initiativerne fra sensommerens handlingsplan er et større efteruddannelsesforløb for samtlige medarbejdere på Margrethelund, som skal gennemføres for blandt andet at forbedre kulturen på stedet. Der er nu indgået aftale om et kursusforløb, der strækker sig frem til 2025. Prisen er 4,3 millioner kroner.

1. december 2021: To assisterende plejecenterledere tiltræder på Margrethelund for at styrke ledelseslaget.

7. december 2021: Styrelsen for Patientsikkerhed kommer på et varslet tilsyn på Margrethelunds to aflastningsafdelinger. Besøget viser, at der er store problemer. Brønderslev Kommune nedsætter dagen efter en taskforce, som skal forbedre forholdene. Desuden er der indgået en fratrædelsesaftale med lederen af Margrethelund.

17. december 2021: Brønderslev Kommune modtager udkast til de skriftlige tilsynsrapporter fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Rapporterne er alvorlig læsning og beretter om ”kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden”. Desuden udstedes der mere end 50 krav og påbud overfor plejecenteret.

5. januar 2022: Brønderslev Kommune afleverer - på baggrund af tilsynet - høringssvar til Styrelsen for Patientsikkerhed.

12. januar 2022: Brønderslev Kommune modtager de endelige tilsynsrapporter fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Kommunen skal offentliggøre tilsynsrapporterne. Derudover skal man begynde et forløb med Styrelsen for Patientsikkerhed, hvor der er tilknyttet et såkaldt rejsehold til Margrethelund. Desuden skal der hver eneste onsdag klokken 12.00 ske afrapporteringer til styrelsen for at dokumentere forbedringer i situationen. Det hele skal munde ud i et nyt tilsyn om maksimalt tre måneder.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.